Radiokoolstofdatering: eerste MICADAS in BelgiŽ

Het KIK heeft op donderdag 25 april 2013 een deeltjesversneller gekoppeld aan een massaspectrometer ingehuldigd, een primeur in België! Radiokoolstofdateringen kunnen voortaan integraal in ons land worden uitgevoerd, wat tijdwinst oplevert en nieuwe perspectieven opent voor het onderzoek.

Het KIK heeft net de installatie voltooid van een deeltjesversneller gekoppeld aan een massaspectrometer (AMS - Accelerated Mass Spectrometer) van de laatste generatie: de MICADAS. Dit apparaat werd speciaal ontwikkeld voor de radiokoolstofdatering en laat toe om met grote precisie en slechts in enkele uren tijd zeer kleine stalen te meten (in de orde van enkele milligram). Dankzij dit nieuwe toestel kan het 14C-laboratorium van het KIK voortaan sneller dateringen uitvoeren voor zijn klanten en kunnen er nieuwe onderzoekpistes worden verkend. Het is het enige laboratorium in België dat deze expertise aanbiedt.

Het internationaal gerenommeerde radiokoolstofdateringslabo van het KIK voert dateringen uit voor de archeologie, kunstgeschiedenis en geologie, en dit zowel voor Belgische vorsers als voor het buitenland.

Het KIK kon rekenen op de steun van de Nationale Loterij voor de verwerving van de machine en op de Regie der Gebouwen voor de inrichting van het lokaal.  

image002_400_30