CoMa 2013: een internationaal succes!

Op 31 oktober vond in het KIK het congres CoMa: Safeguarding Image Collections plaats rond collectiebeheer, conservatie en digitalisering. Met 104 deelnemers uit 18 landen in Europa, Azië en Afrika kunnen we spreken van een overweldigend internationaal succes.

Keynote-spreker Johan Swinnen (VUB) legde de nadruk op de betekenis van beeldcollecties en hun belang voor onze mondiale maatschappij, gestoffeerd met voorbeelden uit Bangladesh en Nepal. Hij kaartte tevens het verscholen potentieel van Belgische collecties aan (cf. Germaine Van Parys die thans een tentoonstelling heeft lopen in het FOMU te Antwerpen, http://www.germainevanparys.org/nl/ ).

Aparna Tandon (ICCROM) benadrukte in haar afsluitende lezing de nieuwe mogelijkheden voor deze collecties en het belang van audiovisueel erfgoed voor de gehele maatschappij. Daarbij denken we aan het scheppen van werkgelegenheid (digitalisering en beschrijving), het hergebruik door de nieuwe industrie (mede door de ontwikkeling van nieuwe technologieën) en een grootschalige sensibilisering rond het verleden.

De abstracts kunnen nu worden ingekeken op de congreswebsite http://org.kikirpa.be/coma2013/index.html, waar je ook de foto's terugvindt.

De congresakten worden thans voorbereid voor publicatie.

 

coma1_400