Gratis e-boek Frames and Supports

Het KIK publiceert het gratis e-boek Frames and Supports in 15th- and 16th-Century Southern Netherlandish Painting van Hélène Verougstraete. Dit project genoot de steun van The Getty Foundation in het kader van het Panel Paintings Project. 

Dit e-boek is een belangrijke bron voor conservatoren-restaurateurs en wetenschappers die paneelschilderijen van oude meesters bestuderen en behandelen. De publicatie is een geactualiseerde studie gebaseerd op Verougstraete haar doctoraatsverhandeling uit 1989, een Franse uitgave met zwart-wit afbeeldingen. Het nieuwe e-boek werd integraal vertaald naar het Engels en bevat 2000 hoge resolutie kleurenafbeeldingen en schema's die worden gepresenteerd in een doorzoekbare interface met zoomfunctie.

Verougstraete haar unieke technische studie vormt de eerste gedetailleerde documentatiebron voor paneelschilderijen uit de Zuidelijke Nederlanden met geïntegreerde lijsten. In de 15de en 16de eeuwen was het een courante praktijk om de lijsten en houten dragers als één geheel te vervaardigen, hoewel beide elementen in de loop der tijd vaak werden gescheiden. Dankzij de studie van Verougstraete beschikten wetenschappers en conservatoren-restaurateurs over kostbare informatie als leidraad bij de structurele behandeling van houten dragers van werken uit deze periode en bij de keuze voor historisch gepaste lijsten ter vervanging van de verwijderde en verdwenen exemplaren. De eerste uitgave was in het Frans en had slechts een beperkte oplage, twee elementen die het boek minder toegankelijk maakten. De nieuwe uitgebreide en vertaalde uitgave, die gratis toegankelijk is voor conservatoren-restaurateurs, wetenschappers en het grote publiek, biedt nog meer inzicht in hoe kunstenaars samenwerkten met schrijnwerkers voor de vervaardiging van panelen voor schilderijen. 

Meer informatie

Bekijk het e-boek

Dit project genoot de steun van The Getty Foundation en het partnerschap van de UCL. Verschillende instellingen, waaronder de Musea Brugge, Vlaams onderzoekscentrum voor de Kunst in de Bourgondische Nederlanden en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, hebben hun medewerking verleend voor de fotografische documentatie.