Project PREFORMA start de prototypefase

Het KIK is partner van het Europese project Preforma.

Het veraPDF consortium, Easy Innova and MediaArea starten met de ontwikkeling van open source file compliance checkers voor documenten en stilstaande en bewegende beelden.

De prototypefase van het openbare pre-commerciële aanbestedingsproject PREFORMA ging van start op 14 april 2015 met de aankondiging van de drie winnaars. Het PREFORMA project heeft als doel om een open-source toolset  te ontwikkelen voor de conformance checking van digitale bestanden voor langdurige bewaring in geheugeninstellingen.

Na analyse van de technische en functionele specificaties voorgelegd door de zes groepen die de ontwerpfase in maart 2015 voltooiden, selecteerde PREFORMA drie consortia voor een contract voor de prototypefase die zal lopen tot december 2016.

De drie geselecteerden zijn het veraPDF consortium (geleid door de Open Preservation Foundation en de PDF Association), dat zal werken aan de compliance checker voor de PDF/A standaard voor documenten; Easy Innova, dat zal werken aan de TIFF standaard voor digitale stilstaande beelden; en MediaArea, dat zel werken aan een reeks open source standaarden voor bewegende beelden, met name de Matroska wrapper, de FFv1 video codec en LPCM voor audio streams.

Börje Justrell, coördinator van het PREFORMA project, zei: "For archives and libraries it is imperative that they understand what's in the digital objects they are preserving for generations. The open source PREFORMA toolset, which brings together the three solutions from the awardees, helps cover the currently existing knowledge gap. The openness of the solution will allow extension of the software with checkers for other file formats, should new requirements emerge." 

Antonella Fresa, technisch coördinator van het project, zei: "We are lucky to work with these strong organisations on the PREFORMA challenge - and would like to express our thanks to the three other consortia who also did valuable work during the design phase: Preservica, KU Leuven - Libis Library IT Services and Université Catholique de Louvain."

Leveranciers en geheugeninstellingen  geïnteresseerd om deel te nemen en bij te dragen aan de prototypefase worden uitgenodigd om de vooruitgang te volgen op het PREFORMA Open Source Portal en zich aan te sluiten bij de PREFORMA Community.

Meer informatie