9|03|2016 Reliekschrijn van Sint-Odilia

Op 9 maart werd het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) verwelkomd in de Abdij Mariënlof in Kerniel voor de plechtige opening, in intieme kring, van het dertiende-eeuwse reliekschrijn van Sint-Odilia. Dit schrijn dateert van 1292 en is het oudst gedateerde kunstwerk op paneel van de Lage Landen. Sinds 2012 erkent de Vlaamse Overheid dit werk als een topstuk, een object op Vlaams grondgebied met een belangrijke ijkwaarde voor onze kunstgeschiedenis.

De plechtige opening gebeurde onder alziend oog van de bisschop van Hasselt, Monseigneur Patrick Hoogmartens, en dit initiatief had vooraf al heel wat belangstelling opwekt bij de media.

Jean-Albert Glatigny heeft de houten drager van het schrijn langs de binnenzijde bestudeerd. Het Agentschap Onroerend Erfgoed had Kim Quintelier afgevaardigd om elke reliek netjes te bestuderen en te documenteren, Katrien Van Acker en Stéphane Bazzo (KIK) waren aanwezig om het hele gebeuren en de inhoud te fotograferen. Ten slotte nam Marco Bonafini (KIK) enkele fragmenten/stalen van de relieken af die verder in het C14-laboratorium van het KIK bestudeerd zullen worden. Dit project werd in goede banen geleid door Jeroen Reyniers in opdracht van de zusters van Abdij Mariënlof.

Deze historische opening is enkel mogelijk geworden dankzij een intense studie die in 2014-2015 plaatsvond met de financiële steun van het Professor Jean-Jacques Comhaire fonds van de Koning Boudewijnstichting. Jeroen Reyniers werkte hiervoor halftijds bij Illuminare-Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst aan de K.U. Leuven en het KIK was partner in het wetenschappelijke onderzoeksproject.

De eerste resultaten van de plechtige opening zullen tijdens de Erfgoeddag van 24 april in Abdij Mariënlof in Kerniel aan het publiek voorgesteld worden.

Het grootschalige project van de vorige jaren, de goede zorg van het schrijn en de toekomstige initiatieven om dit topstuk nog beter te kunnen documenteren, te ontsluiten en te bewaren zijn mogelijk gemaakt door de volgende partners (in alfabetische volgorde):

Agentschap Onroerend Erfgoed

Bisdom Hasselt

Erfgoed Haspengouw

Illuminare-Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst (K.U. Leuven)

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)

Koning Boudewijnstichting (professor Jean-Jacques Comhaire fonds)

Kruisheren Maaseik

Kunsten en Erfgoed - Topstukkenraad

Meyvaert Glass Engineering

Provincie Limburg- PCCE

Haspengouw TV

Werkgroep Colen-Loon-Haspinga

De grootste dank en waardering gaat uit naar de zusters van Abdij Mariënlof die het schrijn al bijna een eeuw lang met de beste zorg in hun klooster bewaren.

Bekijk de reportage van Haspengouw TV

Meer weten over het voorgaande grootschalige onderzoek