Bezoek de vernieuwde Closer to Van Eyck

Nieuwe foto’s, een nieuw design: de website Closer to Van Eyck komt nog dichterbij! Ontdek de panelen van het gesloten Lam Gods voor, tijdens en na restauratie. Laat je verbazen door de haarscherpe inzoombare foto’s en de intuïtieve gebruikerservaring en geniet vooral van het herontdekte meesterschap van Van Eyck…

Bezoek de vernieuwde website Closer to Van Eyck

Op maandag 30 oktober hebben de Getty Foundation en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel) de lancering aangekondigd van de vernieuwde website Closer to Van Eyck, waar u adembenemende details vindt van een van de belangrijkste kunstwerken ter wereld: het Lam Godsveelluik. De update omvat nieuwe beelden van het kunstwerk tijdens verschillende stadia van de conservatie-restauratiebehandeling en de mogelijkheid om simultaan meerdere afbeeldingen van het schilderij te vergelijken.

Elke stap van het conservatieproces werd nauwgezet in beeld gebracht aan de hand van state-of-the-art fotografische en wetenschappelijke documentatie. Dankzij de cel beeldvorming van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, alsook de digitale beeldverwerking en het design onder leiding van Frederik Temmermans van Universum Digitalis, de Vrije Universiteit Brussel en het Departement Elektronica en Informatica van imec, kan het veelluik nu online worden bekeken in zichtbaar licht, infrarood, infrarood reflectografie en radiografie, met beelden die scherper en hoger in resolutie zijn dan ooit. Bezoekers van de website hebben nu ook toegang tot een tijdslijn met sleutelmomenten in het conservatieproces, en kunnen simultaan beelden van voor, tijdens en na de behandeling bekijken. De zoomfunctie werd nog verbeterd en brengt je tot op microscopisch niveau, en dat in 100 miljard pixels.

Ga op rondleiding door de website op http://closertovaneyck.kikirpa.be/ghentaltarpiece/#home/sub=sitetour

“We zijn trots en verheugd om nu ook een unieke toegang te bieden tot de resultaten van de eerste fase van de restauratie van het Lam godsveelluik,” zegt Ron Spronk, de initiator en coördinator van Closer to Van Eyck, die als professor kunstgeschiedenis is verbonden aan het Departement van kunstgeschiedenis en kunstconservatie van de Queen’s University in Kingston, Ontario, Canada, en de Radboud Universiteit in Nijmegen, Nederland. “Onze website ontsluit beeld- en onderzoeksmateriaal van een ongeziene kwaliteit en reikwijdte, zowel op als onder het verfoppervlak, en zal specialisten en het grote publiek nog vele jaren bekoren. We zijn echt een heel eind dichter gekomen bij Van Eyck.”

De conservatie-restauratiebehandeling leidde ook tot de ontdekking dat zo’n 70% van Van Eycks originele verflaag op de panelen van het gesloten altaarstuk al eeuwen verborgen was achter overschilderingen, die vervolgens nauwgezet werden weggenomen. De verwijdering van deze overschilderingen komt goed tot haar recht in de nieuwe online beelden.

“We zijn ervan overtuigd dat bij de directe vergelijking van beelden van vóór en na het verwijderen van  de overschilderingen op het gesloten altaarstuk, kunstwetenschappers en -liefhebbers verrukt zullen zijn door het spectaculaire resultaat van deze behandeling,” stelt Hilde De Clercq, algemeen directeur a.i. van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. “Van het versterkte ruimtegevoel over de hernieuwde visuele eenheid tot de opmerkelijke lichteffecten, deze website plaatst je op de eerste rij om de wereld van Van Eyck te ontdekken.”

De website Closer to Van Eyck is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen verschillende instellingen en individuen. De volledige lijst met deelnemers staat op de website:
http://closertovaneyck.kikirpa.be/ghentaltarpiece/#home/sub=wcredits

Meer informatie over de Getty Foundation en het Panel Paintings Initiative vindt u hier: http://www.getty.edu/conservation/our_projects/education/panelpaintings/

De website Closer to Van Eyck wordt gecoördineerd door Ron Spronk (Queen’s University, Kingston, Ontario, Canada; Radboud Universiteit, Nijmegen) en gefinancierd door The Getty Foundation en het Gieskes-Strijbis Fonds. De Afdeling Cultureel Erfgoed en het Agentschap Onroerend Erfgoed financierden de fotografische documentatie. Closer to Van Eyck werd gerealiseerd in samenwerking met de Kathedrale kerkfabriek Sint-Baafs, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Universum Digitalis (UD), de Vrije Universiteit Brussel (VUB), VUB/imec en Lukas – Art in Flanders.