Studie werken Pieter II Brueghel in Arbroath

Onze Brueg(h)elspecialiste Christina Currie trok onlangs naar de havenstad Arbroath in Schotland voor een studie van twee weinig gekende schilderijen van Pieter Brueghel de Jonge (1564-1637/8). De schilderijen werden in de 19de eeuw aan het museum geschonken door twee verschillende mecenassen. De Aanbidding der Wijzen werd vóór 1867 nagelaten door James Rait uit Anniston en de Preek van Johannes de Doper in 1876 door James Renny uit Edinburgh, rond de tijd van de opening van de New Art Gallery in Arbroath in augustus.  

Dankzij de enthousiaste medewerking van Gill Ross en John Johnston van de ANGUSalive Museums and Galleries, die het werk superviseerden en het beschermende glas voor de schilderijen lieten demonteren, kon Christina Currie beide werken in de Arbroath Art Gallery een hele dag lang onderzoeken en een groot aantal hoge resolutie detailfoto’s nemen. Die zullen worden vergeleken met andere versies van de composities die ze reeds heeft bestudeerd. Er wordt ook een doorgedreven onderzoek in situ gepland, maar daarvoor is nog financiering nodig.

Samen met de Kruisdraging in Nostell Priory, West Yorkshire, zijn dit de enige grote schilderijen van Pieter Brueghel de Jonge in een Britse openbare collectie.