Lam Gods: unieke beelden online


In 2010 werd Van Eycks Lam Godsretabel onderworpen aan een dringende conserveringsbehandeling in de Villakapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal. De tijdelijke ontmanteling van het altaarstuk maakte het daarbij mogelijk om, met de financiële steun van The Getty Foundation, een uitvoerige technische documentatiecampagne te ondernemen. Thans wordt de resulterende schat aan digitale hoge resolutie beelden integraal op het internet geplaatst. Zo zal iedereen de kans krijgen om de schilderijen te bestuderen als onder een microscoop, en aan de hand van infraroodreflectogrammen (IRR) en röntgenfoto's een kijkje te nemen onder het verfoppervlak.

Het eerste deel van dit project staat nu reeds online. De IRR-opnames van het volledige veelluik kunnen met vrije toegang en in maximale resolutie worden bestudeerd en gedownload via een speciale preview website: http://vaneyck.kikirpa.be. Innovatieve webtechnologie stelt de gebruiker bovendien in staat om telkens twee ondertekeningen van panelen van het Lam Gods naast elkaar te bestuderen.

De toekomstige, meer uitgebreide website is een samenwerkingsproject van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), Lukasweb, en de Vrije Universiteit Brussel, en wordt medegefinancierd door The Getty Foundation en ondersteund door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze site zal worden gehost door het KIK en wordt online verwacht op 1 januari 2012.

 

Klik hier om naar de site te gaan

 


Voor vragen of suggesties over dit boeiende project kan u rechtstreeks contact opnemen met de verantwoordelijkenRon Spronk (Queen's University/Radboud Universiteit; projectcoördinator): spronkr@queensu.ca

Bart Fransen (KIK, Studiecentrum Vlaamse Primitieven): bart.fransen@kikirpa.be

Timothy Naessen (Lukasweb): timothy@lukasweb.be