Het atelier textiel


Het textielatelier staat in voor het verlenen van advies en voor het image002_400_25onderzoeken en conserveren van allerhande textielcollecties. Onze ethiek is deze van een minimale interventie met een minimum aan manipulatie, steeds met respect voor het kunstwerk en zijn geschiedenis. We behandelen onder andere wandtapijten, liturgisch textiel, archeologische fragmenten, reliekomhulsels en kostuums. Afhankelijk van het object werkt het atelier nauw samen met de verschillende laboratoria van het Instituut, vooral voor de datering en de analyse van vezels en kleurstoffen.

Objecten

Dit atelier behandelt vooral wandtapijten, etnografisch, archeologisch en liturgisch textiel, evenals reliektextiel.

 

Werkwijze

Men gaat ter plaatse om dringende behandelingen uit te voeren, advies te geven of bijstand te verlenen bij permanente opstellingen of tijdelijke tentoonstellingen.

Elk textiel wordt onderzocht in zijn historische en esthetische context. In samenwerking met het labo worden materialen en technieken geanalyseerd (weefsel-, vezel-, kleurstofanalyse, radiokoolstofdatering) en de oorzaken van degradatie werden gedetermineerd.

image002_400_29Deze fase van onderzoek en documentatie, die uitgaat van een multidisciplinaire aanpak, moet elke ingreep voorafgaan en verantwoorden.

De intensiteit van een reiniging hangt af van dit vooronderzoek. Dikwijls kan men zich beperken tot het voorzichtig ontstoffen met behulp van een speciale stofzuiger met aangepaste zuigmond. Solventen, of zelfs gewoon water, worden enkel gebruikt indien een conservering zich opdringt en dit alleen na een nauwgezette controle van de vastheid van de kleurstoffen en van de stevigheid van het textiel.

Bij wandtapijten wordt de reiniging gevolgd door een conserverings- of consolidatiebehandeling. Het wandtapijt wordt op een getouw onder lichte spanning geplaatst en vastgenaaid op een steunweefsel. Vlak textiel wordt op een werkvlak met verschuifbare panelen geconsolideerd en eveneens vastgenaaid op een steunweefsel.

De gebruikte materialen worden in onze laboratoria getest en geanalyseerd. Het verven van de draden en de steunweefsels gebeurt in het atelier met kleurstoffen die speciaal worden gekozen omdat ze bestand zijn tegen licht en water.

 

Uitrusting

In het atelier werd een afzonderlijke ruimte ingericht voor het reinigen, met een reinigingstafel met sproei- en afzuigsysteem, een afzuigkast voor plaatselijke behandeling met solventen en een ultrasone bevochtiger. Mechanische behandelingen worden onder de stereomicroscoop uitgevoerd.

image002_400_28

 Bekijk de voornaamste projecten van het Atelier textiel

image002_400_24

 

Contactpersoon:
Griet Kockelkoren - griet.kockelkoren@kikirpa.be