Cel decoratie van monumenten > Maison Hap


Materiaaltechnische studie van het Huis Hap


Projet gefinancierd door de gemeente Etterbeek.

Looptijd: december 2014 – oktober 2015. 

De cel is tussengekomen op vraag van de gemeente Etterbeek in het kader van het wijkcontract Chasse-Gray. De opdracht bestond uit een studie van de decoratieve afwerkingen van het hele interieur (en vooral de meest prestigieuze ruimtes) en exterieur. Aangezien er tal van materialen werden toegepast in de decoraties, zoals gemaroufleerde schilderijen op doek, muurschilderingen, behangpapier, mozaïeken, glasramen en decoratieve schouwmantels zijn er verschillende labo’s en ateliers van het KIK moeten tussenkomen.

Op het gelijkvloers is het team van het KIK (en externe medewerkers) tussengekomen in het privégedeelte (salon langs de straatzijde, eetkamer, veranda, keuken, gang, traphal, diensttraphal en gang op de eerste verdieping) en in het werkgedeelte (gang, studie van de notaris met lokettenzaal, bureau van de medewerkers en notarisbureau). Ook de gangen op het gelijkvloers en de eerste verdieping en beide traphallen werden onderzocht. Ten slotte werd ook de kleine bibliotheek op de tussenverdieping opgenomen in het onderzoek.

Het doel van onze ingreep was om de decoratieve afwerkingen van het gebouw te onderzoeken, authentiseren, de toevoegingen te dateren en de originele technieken en latere ingrepen te karakteriseren. Dat maakt het mogelijk om de geschiedenis van het interieur te reconstrueren, bijgestaan door geschreven bronnen. In dit geval baseerden we ons op een historische studie en op talrijke documentaire stukken die onder meer op de zolder van het huis werden teruggevonden en het mogelijk maken om de decoratieve interventies in de bestudeerde vertrekken in verband te brengen met de officiële documenten, plannen, facturen of zelfs verwijderd behangpapier. 

Door al deze resultaten te combineren kunnen de verschillende toestanden van het Huis Hap sinds de late jaren 1850 tot in de late jaren 1980 virtueel worden gereconstrueerd. Zo krijgt men zicht op 130 jaar geschiedenis van een familiehuis dat sterk verankerd is in de gemeentelijke historiek.