Cel preventieve conservatie > RE-ORG


Pilootproject RE-ORG Belgium: tweejarig project rond de reorganisatie van Belgische depots, in samenwerking met ICCROM


Medewerkers: Marjolijn Debulpaep, Griet Kockelkoren, Dahlia Mees, Caroline Meert, Laura Debry, Annelies Cosaert

Een omvangrijk project waarvan het KIK initiator is, en wordt uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), FARO, de Fédération Wallonie-Bruxelles en de Provincie Antwerpen. Dit twee jaar durende project (april 2015-april 2017) is gestoeld op een internationale methodologie en “best practice” geïnitieerd door ICCROM (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property, Rome).

 In april 2013 heeft ICCROM officieel aan het KIK gevraagd om een pilootproject op te starten rond RE-ORG. RE-ORG tracht namelijk vooral om een nieuwe generatie van actoren in de reorganisatie van depotruimtes te versterken, te inspireren en met elkaar in contact te brengen. De focus ligt niet op het plannen en bouwen van nieuwe depots, maar op verbeteringen aan de bestaande ruimtes (http://www.re-org.info/).

In april 2015 werden acht preventieve conservatoren (uit het KIK, Vlaanderen en Wallonië) gedurende vier dagen intensief opgeleid in de methodologie door Gaël de Guichen (ICCROM) en Veljko Dzikic (CIK, Belgrado). Ondertussen werd nationaal een oproep gelanceerd naar alle Belgische musea om zich in te schrijven voor de Engelstalige workshop. Acht musea werden uiteindelijk gekozen. Ieder museum stuurde twee deelnemers. Van 12 tot 23 oktober 2015 werd tijdens de workshop de KMKG reserve van Europese Volkskunde gereorganiseerd en zo werd het Belgische RE-ORG team gevormd. Nadien volgde de negen maanden durende eerste fase van “thuis reorganisatie”. Alle acht musea zijn delen van hun eigen depot aan het reorganiseren onder begeleiding van het teaching team. Eind oktober 2016 wordt deze fase afgerond tijdens de drie geplande (inter)nationale conferentiedagen RE-ORG Belgium. Nadien gaat fase 2 van start, waarbij het teaching team en de opgeleide musea op hun beurt acht partnermusea gaan opleiden en helpen bij de reorganisatie van hun reserves. Het ultieme doel is om in april 2017 in België vijftien depots gereorganiseerd te hebben door 38 vers opgeleide RE-ORG’ers.