Continue to content

Archiefonderzoek brengt drie pioniers van de Vlaamse schilderkunst tot leven

Het KIK bewaart een ongepubliceerde tekst van de historicus Paul Rolland gebaseerd op waardevolle archiefstukken over de pioniers van de Vlaamse schilderkunst: Robert Campin, Rogier Van der Weyden en Jacques Daret. Veel van de onderzochte archiefstukken gingen in de Tweede Wereldoorlog verloren tijdens het bombardement op Doornik.

Period
2019-2021
Partners
Jean-Luc Pypaert
Want to know more?
Dominique Deneffe
Show email

Paul Rolland

De Doornikse historicus Paul Rolland (1896-1949) heeft doorheen zijn korte loopbaan uitvoerig archiefonderzoek gedaan naar de schilders Robert Campin, Rogier Van der Weyden en Jacques Daret. Toen hij in 1949 plots overleed, was zijn manuscript zo goed als klaar voor publicatie. Toch is het nooit zover gekomen.

De tekst bevat waardevolle gegevens, waarvan sommige afkomstig zijn uit archiefstukken die in 1940 verloren zijn gegaan bij het bombardement op Doornik. Het studiecentrum Vlaamse Primitieven heeft de tekst volledig ontleed en aangevuld. Binnenkort wordt de droom van Rolland verwezenlijkt en zal zijn levenswerk verschijnen in de reeks Bijdragen tot de Studie van de Vlaamse Primitieven.

Closer to Van Eyck in 100 miljard pixels: het Lam Gods was nog nooit zo dichtbij

Discover this project