Continue to content

ArtGarden: Onderzoek Besloten Hofjes en preventieve conservering van Mixed-Media objecten

Hoe conserveer je objecten waarin diverse materialen samenkomen, zoals de Mechelse Besloten Hofjes? Binnen het ArtGarden-project bepaalt een interdisciplinair onderzoeksteam de ideale bewaaromstandigheden voor dit soort historische multimedia-objecten. De resultaten maken we toegankelijk voor de brede erfgoedsector via een online tool.

Period
2015 - 2022
Partners
KU Leuven
Universiteit Antwerpen
Want to know more?
Marjolijn Debulpaep, hoofd Preventieve Conservatie
Show email

Raadpleeg de tool (binnenkort beschikbaar) = hyperlink

Bezoek de website van de Besloten Hofjes = hyperlink https://beslotenhofjes.com&nbs...;

Aanleiding: de restauratie van de Mechelse Hofjes

In 2014 startte een interdisciplinair team van zelfstandige restauratoren de restauratie van de zeven Mechelse Besloten Hofjes, in het Museum Hof van Busleyden. De Hofjes zijn een unieke verzameling rijkelijk gestoffeerde retabelkasten uit het begin van de 16de eeuw en zijn opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Ze zijn gevuld met delicate sculpturen, objecten en elementen in een veelheid aan materialen: hout, zijde, was, albast, pijpaarde, perkament, glas, koraal, metaal … Het is een unicum dat de Hofjes zo goed bewaard zijn gebleven.

Meer over de restauratie van de Besloten Hofjes.

Preventieve conservering

Tegelijk met de restauratie gingen de projectpartners op zoek naar de beste manier om de Besloten Hofjes te bewaren voor de toekomstige generaties, door middel van preventieve conservering. “Een complex vraagstuk, want elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eisen”, zegt Marjolijn Debulpaep, hoofd Preventieve Conservatie bij het KIK. “Op basis van een diepgaande analyse van de Hofjes en een aantal andere multimedia-objecten bepalen we voor deze objecten de optimale bewaaromstandigheden volgens de 10 risicofactoren voor cultureel erfgoed.”

Werkwijze en analysetechnieken

Met het oog op een optimale conservering van deze materialen, deden de partners verschillende onderzoeken waarbij tal van analysetechnieken werden toegepast.

Kunsthistorisch en kunsttechnisch bronnenonderzoek

Beschrijving van de herkomst, historische context en iconografie van de objecten, en van de historische technieken en materialen die de vervaardigers gebruikten.

Wetenschappelijke beeldvorming

De textuur, de vormen en de dieptestructuur van de Hofjes en andere objecten werden in beeld gebracht met moderne beeldvormingstechnieken:

Wetenschappelijk onderzoek naar materialen en technieken

De laboratoria van het KIK, de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven laten hun expertise los op de verschillende casestudies die werden uitgekozen binnen het project. Ze brengen de schitterende gebruikte materialen en de aanwezige degradatieprocessen in kaart.

Marina Van Bos, wetenschappelijk medewerker laboratorium papier, leder en perkament bij het KIK: “Voor de identificatie van de materialen en degradatieprocessen werken we vooral met niet-invasieve analysetechnieken, zoals X-straalfluorescentie. Waar nodig nemen we kleine stalen van het materiaal voor bijkomende analyse.”

Een gebruiksvriendelijke Decision Support Tool voor de erfgoedsector

Elke Otten, specialist preventieve conservatie bij het KIK: “Aan de hand van de onderzoeksresultaten ontwikkelen we een instrument voor de preventieve conservering van mixed media-objecten. Deze complexe risicoanalyse maken we nu toegankelijk voor de bredere erfgoedsector via een gebruiksvriendelijke online tool, geverifieerd door een internationaal comité van experts.”

Heeft u ook een historisch multimedia-object in uw beheer? Ontdek in de tool:

  • de risico’s die bij de bewaring komen kijken
  • aanbevelingen om schade te beperken

In de loop van 2021 komt de tool online. Houd de nieuwspagina dus in de gaten!

Unieke interdisciplinaire samenwerking

Het project wordt uitgevoerd door een interdisciplinair team. Elk materiaal vraagt immers om een aanpak en expertise op maat.

De coördinatie gebeurt door de cel voor preventieve conservatie. Binnen het KIK onderzoeken de labo’s de materialen en technieken van de casestudies, worden ook het glasatelier en textielatelier betrokken, en verzorgt het departement documentatie de algemene beeldvorming.

De andere partners zijn de KU Leuven (Illuminare – Studiecentrum voor Middeleeuwse Kunst en het Book Heritage Lab) en de Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep AXES).

Dit project kwam tot stand met de gulle steun van onze financiële partners

Dit onderzoeksproject werd gefinancierd door het BRAIN-programma van BELSPO.

Physical

Discover this project