Continue to content

De Dulle Griet haar échte leeftijd

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.

Opdrachtgever

Museum Mayer van den Bergh

Period
2017-2018
Want to know more?
Christina Currie en Steven Saverwyns steven.saverwyns@kikirpa.be
Show email

Juiste datum

De meest frappante ontdekking? De datering van het schilderij was niet juist. Tijdens de doorlichting van alle verflagen bleek de datum op het paneel 1563 in plaats van 1561 te zijn. Ook merkwaardig: in de grondlaag van het schilderij lazen kunstwetenschappers al generaties lang het woordje ‘dul’ (boos). Beelden van de XRF-scanner brachten aan het licht dat het gaat om een toevallige kras.

Behandeling onthult originele kleuren

Bij de restauratie werden de originele verflaag bevrijd van latere, sterk vergeelde vernissen en plaatselijke overschilderingen. De originele, levendige kleuren komen nu opnieuw helemaal tot hun recht, en het tafereel toont opnieuw ruimte en diepte. De houten drager van de Dulle Griet werd op zijn beurt aangepast voor een optimale conservatie. Zo kunnen nog vele generaties liefhebbers onbezorgd genieten van dit fantastisch meesterwerk!

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

De meester als architect: restauratie van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen

Sinds 2019 zijn de portiek en het tuinpaviljoen van Rubens in hun glorie hersteld. Het museum won voor die conservatie de Europa Nostra Award.

Discover this project