Ga verder naar de inhoud

De Art Nouveau woningen in Brussel

Til Art Nouveau naar een nieuw niveau.

Art Nouveau woningen Brussel, eind 19de-begin 20ste eeuw

Aan het einde van de negentiende eeuw – de zogenaamde belle époque – ontstond een nieuwe stijlvorm die zich radicaal afzette tegen de academische kunst van die periode. Deze nieuwe ‘vormentaal’ is gekenmerkt door een terugkeer naar de natuur waarbij gestileerde natuurmotieven worden vermenigvuldigd in organische zwierige lijnen. Art Nouveau is een geraffineerd samenspel tussen functionaliteit en esthetiek.

What’s in a name

Jugendstil, Style Moderne, Stile Liberty, Modern style, Glasgow style allemaal zijn het termen voor deze internationale kunststijl. In België spreken we meestal over ‘Art Nouveau’, een term die populair werd dankzij de Parijse kunstgalerij Maison de l'Art Nouveau van Siegfried Bing (1838-1905). Victor Horta (1861-1947), Henry Van de Velde (1863-1957), Paul Hankar (1859-1901), Ernest Blerot (1870-1957) zijn slechts enkele van de artiesten die hebben bijgedragen tot de bloei van deze stijl die het toen ‘jonge’ België internationaal op de kaart zette.

Art Nouveau in Brussel

Wie Brussel bezoekt merkt zeker de golvende lijnen en motieven op van de ‘fauna en flora’ die de gevels van woningen en openbare gebouwen sieren.
Vaak zijn Art Nouveau woningen een totaalkunstwerk: de architectuur van het gebouw, maar ook de inrichting en voorwerpen werden op mekaar afgestemd en ontworpen in dezelfds stijl. Tussen het einde van de tweede wereldoorlog en de jaren 60’ zijn verschillende Art Nouveau gebouwen met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor modernere bouwsels. Van sommige zijn nog grondplannen, architectuurtekeningen of foto’s bewaard. Andere gingen voorgoed verloren…

2023, jaar van de Art Nouveau

Vandaag telt Brussel nog zo’n 500 Art Nouveau gebouwen. Hiervan zijn ongeveer 250 gedeeltelijk of volledig beschermd. De Brusselse regering neemt talrijke initiatieven om ervoor te zorgen dat ook de volgende generaties van dit prachtige erfgoed kunnen genieten. Zo werd afgelopen zomer beslist om 2023 tot het jaar van de Art Nouveau te wijden. In de aanloop naar 2023, maar ook nadien, moeten talrijke restauraties uitgevoerd worden. Samen met de bevoegde administratie en het publiek gaan we op zoek naar waardevolle en urgente projecten waarin we samen het verschil kunnen maken.

Zelf op ontdekking?

Art Nouveau in Brussel bewonderen?
Bezoek Art Nouveau Brussels en ontdek alle Art Nouveau plaatsen in Brussel.

Tip

Met de ART NOUVEAU PASS kan je 3 art nouveau parels bezoeken binnen de zes maanden.

Met dank aan de Founding Partner van de Erfgoed Challenge

Lees meer over onze sponsors

Dit erfgoedobject nam het op tegen

De gipsotheek van Constantin Meunier

De balletkostuums van James Ensor

De sarcofaag van de heilige Chrodoara