Ga verder naar de inhoud

De schatten van de kathedraal van Doornik

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Doornik, 7de-20ste eeuw

Vijf indrukwekkende romaanse torens definiëren sinds eeuwen de skyline van de stad Doornik. Deze torens zijn een karakteristiek onderdeel van de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwkathedraal. Het is geen toeval dat dit gebouw in 2000 werd erkend als UNESCO-werelderfgoed. Het is vanuit architecturaal standpunt één van de belangrijkste gebouwen op het Belgisch grondgebied.

Een bloemlezing van de Westerse kunstgeschiedenis

De kathedraal werd in twee bouwstijlen opgebouwd: de midden-, dwars- en zijbeuken in romaanse stijl (uit de twaalfde eeuw) en het gotische koor (uit het midden van de dertiende eeuw). Maar ook in het kerkinterieur zijn elementen in diverse stijlen en periodes te onderscheiden: van het zestiende-eeuwse koordoksaal in renaissancestijl van Cornelis Floris de Vriendt (1513/14-1575) tot het barokke schilderij De bevrijding van de geesten uit het Vagevuur van Peter Paul Rubens (1577-1640). De hele kunst- en architectuurgeschiedenis van de Zuidelijke Nederlanden, van de vroege Middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw, kan vanuit dit gebouw verhaald worden.

Een Doornikse schatkamer

De schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal telt niet minder dan vijf zalen gevuld met unieke objecten: van het dertiende-eeuwse reliekschrijn van Onze-Lieve-Vrouw tot het oudste gedateerde wandtapijt uit Europa (La tapisserie d’Arras). Stuk voor stuk van adembenemende kwaliteit…

Heel wat van de erfgoedparels die de kathedraal van Doornik herbergt, verdienen dringend een betere zorg. We kijken naar de huidige bewaaromstandigheden en maken een lijst van de meest urgent te behandelen kunstwerken. Samen met de beheerders, de vrienden van de kathedraal en de inwoners van Doornik zetten we vervolgens alles op alles om deze bijzondere schatten te omringen met de allerbeste zorgen. Zo garanderen we de toekomst van deze uitzonderlijke kunstverzameling in een al even uitzonderlijk kader.

Zelf bezoeken?

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Place de l'Evêché 1, 7500 Tournai

Met dank aan de Founding Partner van de Erfgoed Challenge