Ga verder naar de inhoud

BALaT: de Belgische kunstgeschiedenis in één muisklik

BALaT staat voor Belgian Art Links and Tools, met een knipoog naar de Belgische architect Alphonse Balat. Het is de centrale online database van het KIK: een rijkgevuld overzicht van het Belgisch cultureel erfgoed, met uitgebreide zoekmogelijkheden.

BA La T

Wat maakt BALaT zo sterk?

  • Open data: een webapplicatie toegankelijk voor iedereen.
  • Zoek in meerdere databanken tegelijk.
  • Uitgebreide zoek- en filtermogelijkheden.
  • Dagelijks nieuwe objecten en aangevulde gegevens.
  • > 750.000 foto’s van Belgisch cultureel erfgoed doorzoeken en gratis downloaden.
  • > 80.000 boeken, tijdschriften en artikels.
  • Biografieën van ruim 6.300 Belgische kunstschilders.
  • Uitgebreid repertorium van personen en instellingen.
  • Zoek in het Nederlands of in het Frans.

Wat vindt u in BALaT?

Via BALaT doorzoekt u meerdere databases tegelijk.

  • De online fototheek omvat meer dan 750.000 foto’s van alle aspecten van het Belgisch cultureel erfgoed.
  • De catalogus van de bibliotheek bevat 80.000 boeken en artikels over kunstgeschiedenis, conservatie-restauratie en wetenschappelijke analyses.
  • Over het leven en werk van zo'n 6.300 Belgische kunstschilders leest u alles in de Dictionnaire des peintres belges du XIVe siècle à nos jours : depuis les premiers maîtres des anciens Pays-Bas méridionaux et de la Principauté de Liège jusqu’aux artistes contemporains.
  • Het repertorium van personen en instellingen bevat bijna 200.000 kunstenaars, onderzoekers, conservator-restaurators, verzamelaars, musea, kerken, historische en fictieve personages afgebeeld in kunstwerken...
  • Tot slot vindt u er online bronnen zoals doctoraatsthesissen, publicaties met veel beeldmateriaal, repertoria, projecten rond een bepaald thema… zo veel mogelijk voorzien van links naar data in BALaT.
Publicaties

Zo gebruikt u BALaT

De database laat toe om te zoeken op metadata zoals objectnaam, productieplaats, titel of iconografie. Het is ook mogelijk om algemeen te zoeken. Met filters verfijnt u de zoekresultaten.

De resultaten zijn gelinkt aan alle beschikbare gegevens over het object. Voor boeken vindt u bijvoorbeeld de locatie terug in de bibliotheek. Bij elk object vindt u een uitgebreide beschrijving en eventueel het nummer van het interventiedossier.

Foto’s kunt u gratis downloaden. Oude foto’s die nog niet gedigitaliseerd werden of foto’s beschermd door auteursrecht kunt u bestellen via het aanvraagformulier of ter plaatse raadplegen in de leeszaal van het KIK.

X126925 gold Web

Het doel? Informatiekruispunt over Belgisch erfgoed

Bij het KIK geloven we sterk in open science’: het openstellen van onderzoeksdata en publicaties voor onderzoekers én het grote publiek. BALaT wordt dagelijks aangevuld met nieuwe objecten en verbeterde gegevens. We zijn bovendien bezig om ook andere archieven van het KIK aan BALaT te koppelen. Onderzoekers uit de verschillende diensten van het KIK bestuderen en behandelen dagelijks kunstwerken en monumenten in het kader van een conservatiebehandeling, kunsthistorische studie, authenticiteitsonderzoek... Dit levert een schat aan onderzoeksdata op die sinds het ontstaan van het KIK zorgzaam bewaard wordt.

Het HESCIDA-project zal deze erfgoedwetenschappelijke data digitaal ontsluiten via BALaT. Zo wordt het een belangrijk participatief instrument voor alle kunsthistorici en erfgoedwetenschappers, en een informatiekruispunt over het Belgisch erfgoed. En we gaan nog verder. In de toekomst koppelen we BALaT aan andere gegevensbronnen in binnen- en buitenland. Zo bouwen we mee aan gespecialiseerde zoekportalen die informatie uit heel Europa combineren.