Ga verder naar de inhoud

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist

In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Voor de gelegenheid werd het pronkstuk van de tentoonstelling ‒ het portret van Despauterius ‒ zorgvuldig bestudeerd door het KIK en gerestaureerd door de onafhankelijke restaurateur Inge Noppe. De interdisciplinaire studie werd uitgevoerd in samenwerking met de stad Ninove en historicus Dirk Van de Perre, die onderzoek deed naar de identiteit van de geportretteerde en de herkomst van het schilderij.

De resultaten van wetenschappelijke beeldvorming, laboratoriumanalyses en kunsthistorisch onderzoek bevestigen de authenticiteit van het schilderij en leidden tot enkele onverwachte ontdekkingen! De achtergrond van het schilderij, die nu blauw is, was oorspronkelijk rijkelijk verguld en beeldde waarschijnlijk een wapenschild af. Nog verbazingwekkender: met röntgen- en macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) brachten we aan het licht dat onder de inscriptie "Io[ann]es Despavterivs" op de lijst het opschrift "Priscianus Gra[m]matic[us]" staat. Dat verwijst naar Priscianus van Caesarea, de Latijnse grammaticus uit het begin van de 6e eeuw.

Ontdek de geheimen van dit mysterieuze schilderij in het nieuwe, rijk geïllustreerde nummer van het tijdschrift Het Land van Aalst, dat volledig gewijd is aan het portret van Despauterius:

En ga het prachtige kunstwerk bewonderen op de gratis tentoonstelling in Ninove:

Meer nieuws van het KIK

Stemmen web

Erfgoed Challenge : stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

20.10.2021

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Lees meer
VIS

Het Lam Gods geeft zijn grootste geheim prijs: de precieze inbreng van Hubert en Jan van Eyck

14.10.2021

Sinds de ontdekking in 1832 van een tekst op de lijst van het Lam Gods (1432), heeft de figuur van Hubert van Eyck vele generaties van kunstwetenschappers en liefhebbers gefascineerd. Deze oudere broer van Jan is dan ook omhuld in mysterie. Ons onderzoek brengt daar verandering in!

Lees meer