Ga verder naar de inhoud

"De kunstkamer van Cornelis van der Geest" opnieuw in het Rubenshuis na complexe restauratie

De gerestaureerde Kunstkamer van Cornelis van der Geest is terug te bewonderen in het Antwerpse Rubenshuis. Dit werk van Willem van Haecht (1593-1637) is één van de pronkstukken uit de collectie. Het staat ook op de Vlaamse Topstukkenlijst, een bloemlezing met de 100 belangrijkste meesterwerken uit de Noord- en Zuid-Nederlandse kunst.

De verflaag en het inlijstsysteem werden nog in 2009 behandeld voor de tentoonstelling Kamers vol Kunst. Ondanks die maatregelen verschenen tien jaar later op verschillende plaatsen opnieuw barsten en verfopstuwingen.

In april 2019 vertrok het werk naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in Brussel voor onderzoek en restauratie. Een interdisciplinair team zette er zijn schouders onder de integrale conservatie- en restauratiebehandeling. De originele verflaag werd blootgelegd en geeft details prijs die jarenlang verborgen waren. Nu zijn de frisse, originele kleuren weer zichtbaar.

De grootste uitdaging was echter het paneel zelf, dat eeuwenlang schade had opgelopen door interne spanningen. Dit had geleid tot zichtbare beschadigingen in de verflaag. Om barsten en scheuren op te vangen werd er een secundaire drager op maat ontwikkeld, gebaseerd op een innovatieve techniek uit de luchtvaartsector. Voor de structurele ondersteuning van het paneel werd er een steunsysteem ontworpen in sitkaspar. De hoge elasticiteit maakt deze houtsoort uitermate geschikt om de bewegingen van de planken op te vangen zonder blokkerend te werken. Zo is de duurzame bewaring van dit topstuk verzekerd voor toekomstige generaties.

De even fascinerende als complexe betekenis van het tafereel werd bovendien door Ben van Beneden verrijkt met nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Meer nieuws van het KIK

Habiller le culte

Expo Habiller le culte : Les fastes du textile liturgique de la cathédrale de Tournai

25.10.2021

Ontdek deze prachtige expo met weelderig liturgisch textiel in TAMAT, Doornik

Lees meer
Stemmen web

Erfgoed Challenge : stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

20.10.2021

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Lees meer