Ga verder naar de inhoud

Een prachtige polychromie herontdekt

Het retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan, toegeschreven aan de Brusselse beeldhouwer Jan II Borman, vindt dankzij de teams van het KIK zijn prachtige originele polychromie terug.

Cae496ac 6425 4811 8c73 6edcac95efc5

Het prachtige 15de eeuwse Brusselse retabel uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan was bedekt met een dik donkerbruin vernis dat alle gekleurde zones van de polychromie verdoezelde. In 2017 had ons team van het Atelier polychrome houtsculptuur een studie uitgevoerd die suggereerde dat dit tafereel van de Aanbidding van de Wijzen een rijke polychromie verhulde. "Wat een prachtige verrassing voor het hele team", zegt Emmanuelle Mercier, hoofd van het atelier, "door de reiniging die momenteel bezig is, kunnen we nu spectaculaire details ontdekken, zoals een tegelvloer in perspectief die diepte geeft aan het tafereel, de aangebrachte brokaatdecoratie die rijke, in goud geborduurde stoffen nabootst of de delicate vergulde motieven op een azuurblauwe achtergrond. Zo wordt de volledige variëteit van de 15de-eeuwse technieken nu zichtbaar voor ons en binnenkort ook voor het Milanese publiek.

3f977ce0 5e07 4269 b43e 20c49f463191

Zodra de reiniging is voltooid, zal de methode voor de retouches bepaald worden. Deze zullen minimaal zijn, aangezien er weinig hiaten zijn. De originele polychromie bleef namelijk goed bewaard. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van de Fondation Périer d’Ieteren, de Koning Boudewijnstichting, het Fonds René en Karin Jonckheere, het Fonds Jean-Jacques Comhaire en de bank Intesa San Paolo.

Ontdek dit project tijdens onze Opendeurdag op 2 maart 2023.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer