Ga verder naar de inhoud

Oproep tot getuigenissen

De watersnoodramp van juli 2021 zorgde voor onnoemelijk veel menselijk leed. Daarnaast veroorzaakten de overstromingen ook schade aan honderden historische gebouwen en erfgoedcollecties. In veel gevallen kan deze schade pas nu opgemerkt worden. Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roept het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Robrecht Janssen

Geschreven op 14 juli 2022

Iedereen die een gebouw of een collectie kent of beheert die door de overstromingen werd getroffen, wordt uitgenodigd dit te melden via een formulier op bit.ly/heritageincrisis. Getuigen worden verzocht om in hun bericht de juiste locatie op te geven en, indien mogelijk, een foto toe te voegen.

De inventaris die hieruit volgt, vormt een belangrijk onderdeel voor een hele reeks van studies en onderzoeken die het KIK momenteel opzet. Daarin worden behandelingsprotocollen voor het getroffen erfgoed uitgewerkt en voorbereidingen getroffen om een adequate respons te bieden in het geval van een nieuwe crisis.

Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor als gevolg van de klimaatverandering, waarvan bekend is dat ze door de mens wordt veroorzaakt. Naast de vreselijke menselijke tol hebben de overstromingen van vorig jaar ook veel erfgoed vernield of beschadigd. Dit is een ander gevolg, zowel miskend als tragisch, van deze ramp. Ik heb 1,1 miljoen euro vrijgemaakt voor het project "Erfgoed in gevaar", want erfgoed is het geschenk van onze voorouders, de getuige van ons gemeenschappelijk verleden, en het fundament waarop wij de toekomst bouwen.

Thomas Dermine, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid

Volgens de huidige schattingen zijn 250 historische gebouwen getroffen, inclusief hun erfgoedcollecties. Vaak gaat het om erfgoed met een bijzondere betekenis voor de gemeenschap zoals kerken en musea. Maar ook heel wat privé-woningen, geklasseerd als monument, raakten beschadigd tijdens de overstromingen.

Het is van essentieel belang om een zo gedetailleerd mogelijk beeld te krijgen van het erfgoed dat door de overstromingen is getroffen. De gevolgen van de overstromingen worden vaak onderschat omdat de schade aan het erfgoed pas vandaag, of zelfs nog later, tevoorschijn komt.

KIKIRPA 01 troozglisedeprayoncrop

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer