Ga verder naar de inhoud

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Interdisciplinariteit en Open Access

Een nieuwe website is het hoogtepunt van het project Breviarium. Dit onderzoeks- en valorisatieproject, dat het resultaat is van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven, werd gelanceerd op initiatief van de Abdij van Maredsous met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed, is nu in drie talen online beschikbaar op een site die er volledig aan is gewijd.

X053286

Kunsthistorisch onderzoek en expertise in onze laboratoria

Het Brevier van Geraardsbergen is een verlucht manuscript: een boek dat volledig met de hand op perkament is geschreven en geïllustreerd. Het dateert uit het midden van de vijftiende eeuw en telt meer dan 1700 bladzijden. Het werd gebruikt in de benedictijnenabdij van Geraardsbergen om het dagelijks officie te vieren. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft de kunsthistorische studie uitgevoerd: het codicologisch onderzoek (de structuur van het boek en de wijze waarop het tot stand is gekomen) en de studie van de stijl, waardoor de tussenkomst van ten minste vijf schilders kon worden vastgesteld, tijdens twee opeenvolgende productiecampagnes.

De MA-XRF-analyse, uitgevoerd door Marina Van Bos, bevestigde de stilistische studie door aan te tonen dat de verluchters elk een zeer rijk kleurenpalet gebruikten, dat uniek voor hen is. Verrassend genoeg gebruikte een van hen een tot nu toe zelden gezien pigment, bismut, dat een heel bijzondere zilverkleur oplevert.

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview 00378

Mariaretabel is terug in Boussu

16.03.2023

Nu het onderzoek en de restauratie door het KIK zijn afgerond - resultaten van dendrochronologie-onderzoek zullen nog volgen -, is het retabel van de Maagd Maria, mét de in 1914 gestolen fragmenten, sinds januari te bewonderen in de Kapel van de Heren in Boussu.

Lees meer
20220310 Bonka KIK Online 05469

Hilde De Clercq aangesteld tot algemeen directeur van het KIK

13.03.2023

Hilde De Clercq is benoemd tot algemeen directeur van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Zij zet met groot enthousiasme en voortreffelijke inzet haar werk van de voorbije zes jaar verder.

Lees meer