Ga verder naar de inhoud

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Interdisciplinariteit en open access

Een nieuwe website is het hoogtepunt van het project Breviarium. Dit onderzoeks- en valorisatieproject, dat het resultaat is van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven, werd gelanceerd op initiatief van de Abdij van Maredsous met de steun van het Fonds Baillet Latour. Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed, is nu in drie talen online beschikbaar op een site die er volledig aan is gewijd.

X053286

Kunsthistorisch onderzoek en expertise in onze laboratoria

Het Brevier van Geraardsbergen is een verlucht manuscript: een boek dat volledig met de hand op perkament is geschreven en geïllustreerd. Het dateert uit het midden van de vijftiende eeuw en telt meer dan 1700 bladzijden. Het werd gebruikt in de benedictijnenabdij van Geraardsbergen om het dagelijks officie te vieren. Onze collega Dominique Vanwijnsberghe heeft de kunsthistorische studie uitgevoerd: het codicologisch onderzoek (de structuur van het boek en de wijze waarop het tot stand is gekomen) en de studie van de stijl, waardoor de tussenkomst van ten minste vijf schilders kon worden vastgesteld, tijdens twee opeenvolgende productiecampagnes.

De MA-XRF-analyse, uitgevoerd door Marina Van Bos, bevestigde de stilistische studie door aan te tonen dat de verluchters elk een zeer rijk kleurenpalet gebruikten, dat uniek voor hen is. Verrassend genoeg gebruikte een van hen een tot nu toe zelden gezien pigment, bismut, dat een heel bijzondere zilverkleur oplevert.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer