Ga verder naar de inhoud

Laatmiddeleeuws borduurwerk tussen Engeland en Brabant

Flora Clark werd door de Fondation Périer-D'Ieteren uitgenodigd voor de voorstelling van haar onderzoek, uitgevoerd in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven, naar een van de geborduurde koorkappen uit de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw, een topstuk van Engelse middeleeuwse borduurkunst.

Laatmiddeleeuws Engels borduurwerk is lange tijd verwaarloosd in vergelijking met objecten van het opus anglicanum - ofwel middeleeuws Engels borduurwerk uit de 12de tot de 14de eeuw, dat op technisch en narratief niveau complexer is. Tegen het einde van de middeleeuwen in 1500 waren de borduurateliers in Engeland al overgeschakeld op meer gestandaardiseerde productievormen, waarbij ze een beperkt aantal repetitieve motieven en patronen gebruikten. De frequente aanwezigheid van kledingstukken in die laat-Engelse stijl in Belgische collecties bewijst echter dat er zowel binnenlandse als buitenlandse belangstelling was voor deze 'late' creaties, die onterecht minder bestudeerd zijn.

Flora Clark heeft onlangs een master in de kunstgeschiedenis behaald aan het Courtauld Institute of Art in Londen, met als specialisatie laatmiddeleeuwse Noord-Europese kunst. Eerder volgde ze een bachelor in de geschiedenis aan Wadham College, Oxford University, waar ze haar eindwerk schreef over de schematische weergave van theologische gedachten in laatmiddeleeuwse Engelse handschriften. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van materiële en technische kunst, met een bijzondere interesse voor de relatie tussen diverse media. Momenteel is ze gastonderzoeker aan het Studiecentrum Vlaamse Primitieven van het KIK; haar verblijf wordt gefinancierd door de Fondation Périer-D'Ieteren.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer