Ga verder naar de inhoud

Lancering van de online decision support tool AGATO

AGATO is een online decision support tool, speciaal voor beheerders van erfgoedcollecties, gericht op de goede bewaring van historische mixed-media objecten. Het begeleidt de gebruiker bij het inschatten van de risico’s waaraan een collectiestuk wordt blootgesteld en geeft aanbevelingen om in de toekomst schade te vermijden en bewaaromstandigheden te verbeteren.

Beheert u een collectie historische mixed-media objecten? Hoe weet u of deze voorwerpen bestaande uit verschillende materialen goed bewaard worden? Welke materialen lopen het grootste risico op schade? Op welke potentieel schadelijke elementen in de bewaar- of tentoonstellingsomgeving moet u in het bijzonder letten?

Deze tool voor preventieve conservatie is zowel relevant voor kunstcollecties als voor verzamelingen van religieuze objecten, manuscripten, historische (meet)instrumenten, kostuums, ethnografische objecten, e.a.

De tool AGATO werd ontwikkeld door de Cel preventieve conservatie van het KIK in het kader van het Belspo BRAIN-be-project ArtGarden, met de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen als partners.

Pour mieux expliquer l'outil, une vidéo a été réalisée en collaboration avec Linda Wullus, conservatrice de l’Ethnologie Européenne au Musées royaux d'Art et d'Histoire de Bruxelles.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer