Ga verder naar de inhoud

Webinar "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage"

Dit jaar vieren we het 10-jarig bestaan van de RE-ORG methode: een innovatieve aanpak om overvolle museumdepots te reorganiseren zodat musea weer toegang krijgen tot hun collecties. Bij deze gelegenheid neem gratis deel aan het volgende webinar van ICCROM: "RE-ORG: a brighter future for your museum collections in storage" (in het Engels) op donderdag 9 september 2021 om 15:00 uur. Een panel van internationale deskundigen zal hun ervaring met en advies over deze revolutionaire methode delen!

Voor veel musea die overvolle depots hebben, kan de omvang van de taak alleen al ontmoedigend lijken. Tijdens deze webinar zullen RE-ORG gebruikers uit verschillende landen uitleggen hoe zij moeilijkheden en uitdagingen hebben overwonnen waarmee je instelling vandaag wellicht wordt geconfronteerd. Zij zullen met name de volgende vragen behandelen:

  • Hoe overtuig jij je management om voor deze methode te kiezen?
  • Kan RE-ORG worden uitgevoerd voordat een inventaris van de collecties is opgemaakt?
  • Hoe ga je om met grote en volumineuze voorwerpen? Je museum heeft veel depots. Waar moet je beginnen?
  • Er liggen zoveel voorwerpen op de vloer. Hoe schat je hoeveel opslagmeubilair je nodig zal hebben?
  • Alle opslagruimtes zijn al vol. Hoe kan deze methode je helpen?
  • Je collecties zijn zeer heterogeen. Hoe kun je ze het beste organiseren?
  • Je hebt geen tijd. Jij en jouw collega's hebben het erg druk met andere activiteiten. Hoe kan je deze methode in jullie jaarplanning integreren?
  • Je hebt niet de mogelijkheid om deel te nemen aan een RE-ORG training. Kun je een RE-ORG project uitvoeren met alleen de online beschikbare middelen?
  • Veel van de voorwerpen in je verzameling horen daar niet thuis. Wat kun je er aan doen?
  • Je beschikt niet over een budget voor het onderhoud van de collectie. Kun je met deze methode nog verbeteringen aanbrengen?

De RE-ORG methode werd oorspronkelijk ontwikkeld door ICCROM met de steun van UNESCO. Het doel was kleine en middelgrote musea van alle soorten en contexten te helpen hun depots op orde te brengen en de controle over hun collecties terug te krijgen. In 10 jaar tijd hebben meer dan 145 musea uit 35 landen over de hele wereld, met ongekende institutionele en individuele steun, deze methode toegepast. Meer dan 550 experten namen deel aan 28 RE-ORG opleidingsprojecten. Nationale strategieën waarbij 10 tot 30 musea betrokken waren, werden met succes uitgevoerd in landen in Latijns-Amerika, Europa, Afrika en Azië.

Vandaag is RE-ORG een groeiende verzameling handleidingen, hulpmiddelen, video's en andere online bronnen beschikbaar in 5 talen voor gebruik door museumprofessionals om het lot van miljoenen objecten over de hele wereld te veranderen. Bovenal is het een hechte gemeenschap.

Moderators

Catherine Antomarchi, voormalige Director of the Collections Unit (gepensioneerd), ICCROM

Simon Lambert, Manager of Preventive Conservation, Canadian Conservation Institute (CCI), Canada

Expert panel

Gaël de Guichen, Special Advisor to ICCROM Director-General

Marjolijn Debulpaep, Hoofd van de cel Preventieve conservatie, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), België

Veljko Džikić, Senior Conservator (Preventive conservation), Nationaal Museum in Belgrado, Servië

Sprekers

Een internationale groep van RE-ORG gebruikers

International RE ORG seminar BXL

Als je museum met deze moeilijkheden en uitdagingen wordt geconfronteerd, kun je je vragen vóór 1 september per e-mail sturen naar reorg@iccrom.org. De trainers en sprekers zullen ze tijdens het webinar beantwoorden.

Meer nieuws van het KIK

11 02 ts reorgcoachguidecover resized

Word RE-ORG coach en train teams om zelf hun museumreserves te RE-ORGaniseren!

26.11.2021

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de RE-ORG-methode publiceerden ICCROM en CCI de gids Becoming a RE-ORG coach: How to plan and lead a workshop to implement a storage reorganization.

Lees meer
X146225 web

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

16.11.2021

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980, 37 jaar eerder, was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Lees meer