Ga verder naar de inhoud

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

Hoe zijn de opleidingen in conservatie-restauratie van cultureel erfgoed georganiseerd in België en Frankrijk? En welke nieuwe vormen van interdisciplinariteit moeten we ontwikkelen op maat van ons zo diverse erfgoed (hedendaagse kunst; etnografische objecten en documenten; industrieel, wetenschappelijk en technisch erfgoed, etc.)?

Deze twee vragen staan centraal in de workshop die het Institut national du patrimoine (INP, Frankrijk) en het KIK organiseren in samenwerking met de drie opleidingsinstellingen in België: La Cambre, de Universiteit Antwerpen en Saint-Luc Liège.

In de voormiddag delen specialisten van de verschillende organisaties hun aanpak en ervaringen in twee panelgesprekken, gevolgd door een vragenronde voor alle aanwezigen. We voorzien simultaanvertaling tussen Frans en Nederlands. In de namiddag kan je in het KIK je atelier van keuze, het labo of de wetenschappelijke beeldvorming bezoeken én is er ruim de gelegenheid voor discussie.

Deze workshop is een eerste initiatief om de samenwerking tussen onze organisaties te versterken en een vruchtbare toekomst uit te stippelen voor de erfgoedberoepen. Het is een van de vier workshops ‘métiers du patrimoine en Europe’ van het INP, georganiseerd onder het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie 2022.

Je kan je inschrijven tot en met vrijdag 20 mei.

Meer nieuws van KIK/IRPA

20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer
Ecpbanner

Erfgoed Challenge 2022

13.10.2022

Op dinsdag 11 oktober werd in het KIK de Erfgoed Challenge 2022 gelanceerd. Het KIK selecteerde voor deze tweede editie opnieuw zes erfgoedparels uit heel verschillende periodes en plaatsen in België. Elk met hun unieke verhaal, opbouw, stijl en noden belichamen ze samen de rijkdom en variatie van ons erfgoed. Stuk voor stuk verdienen ze de beste zorgen: een duurzame restauratiebehandeling, het optimaliseren van de bewaaromgeving, een betere publieksopstelling…

Lees meer