Ga verder naar de inhoud

Workshop “Erfgoedberoepen”, op 24 mei in het KIK: schrijf je nu in!

Hoe zijn de opleidingen in conservatie-restauratie van cultureel erfgoed georganiseerd in België en Frankrijk? En welke nieuwe vormen van interdisciplinariteit moeten we ontwikkelen op maat van ons zo diverse erfgoed (hedendaagse kunst; etnografische objecten en documenten; industrieel, wetenschappelijk en technisch erfgoed, etc.)?

Deze twee vragen staan centraal in de workshop die het Institut national du patrimoine (INP, Frankrijk) en het KIK organiseren in samenwerking met de drie opleidingsinstellingen in België: La Cambre, de Universiteit Antwerpen en Saint-Luc Liège.

In de voormiddag delen specialisten van de verschillende organisaties hun aanpak en ervaringen in twee panelgesprekken, gevolgd door een vragenronde voor alle aanwezigen. We voorzien simultaanvertaling tussen Frans en Nederlands. In de namiddag kan je in het KIK je atelier van keuze, het labo of de wetenschappelijke beeldvorming bezoeken én is er ruim de gelegenheid voor discussie.

Deze workshop is een eerste initiatief om de samenwerking tussen onze organisaties te versterken en een vruchtbare toekomst uit te stippelen voor de erfgoedberoepen. Het is een van de vier workshops ‘métiers du patrimoine en Europe’ van het INP, georganiseerd onder het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie 2022.

Je kan je inschrijven tot en met vrijdag 20 mei.

Meer nieuws van het KIK

DSC05328

Een strategie voor het KIK, op maat van de hele erfgoedsector

10.05.2022

Om ook in de toekomst het erfgoed de beste zorgen te geven, werken we samen een sterke strategie uit voor de komende jaren.

Lees meer
DSC05062 edited small

Van Milaan tot Brussel: een altaarstuk van Jan II Borman in restauratie door het KIK

13.04.2022

In ons Atelier polychrome houtsculptuur bevindt zich een prachtig altaarstuk uit de kerk van San Nazaro Maggiore in Milaan. Het wordt toegeschreven aan Jan II Borman, de leidende figuur van een roemruchte dynastie van Brusselse beeldhouwers. Een perfect voorbeeld van de rage van altaarstukken in de XVᵉ eeuw, onderscheidt het werk zich door de grootte van de gebeeldhouwde elementen. Zij stellen de Aanbidding der Koningen voor, een onderwerp dat zich leent voor rijke kostuums en prachtige originele polychromie. Parallel aan het onderzoek zal een behandeling, die zich momenteel in de testfase bevindt, bestaan uit het verwijderen van de latere ingrepen om de rijke polychromie te herontdekken die op het eerste gezicht goed bewaard lijkt.

Lees meer