Ga verder naar de inhoud

Antiek glas in Musée L: restauratie en typo-chronologisch onderzoek

Op vraag van Musée L in Louvain-La-Neuve restaureert het KIK een unieke collectie antiek glas. Via een typo-chronologisch onderzoek en chemische analyses gaan de experts bovendien op zoek naar de oorsprong van enkele zeldzame stukken. Deze opdracht, toevertrouwd aan de zorgen van het KIK, werd onlangs uitgebreid met de redactie van een collectiecatalogus.

Opdrachtgever

Musée L
Université Catholique de Louvain

Periode
2014-heden
Meer weten?
Géraldine Bussienne

Een verzameling van Musée L

Het Musée L in Louvain-la-Neuve herbergt een honderdtal antieke glazen afkomstig van het Fonds Mayence en het voormalig Bijbelmuseum van de KU Leuven. De collectie van het Fonds Mayence werd geschonken door Fernand Mayence (1879-1959), hoogleraar klassieke archeologie aan de UCL. Waarschijnlijk verzamelde hij de stukken tijdens zijn opgravingen in Syrië.

Uit een onderzoek in augustus 2014 bleek dat de glascollectie dringend aan een conservatie-restauratiebehandeling toe was. Het museum besliste om die behandeling toe te vertrouwen aan het KIK. De experts selecteerden een vijftigtal stukken die in relatief goede staat waren. Die ondergingen een reiniging en een oppervlakteconsolidatie. De rest van de collectie was er slechter aan toe en had dus een uitvoerigere behandeling nodig. Het KIK restaureert ze, maakt ze schoon, consolideert het materiaal en herstelt gebroken exemplaren.

Voornamelijk afkomstig uit het Nabije Oosten

Het Atelier glas en keramiek van het KIK documenteert en onderzoekt ook de oorsprong van de glascollectie met het oog op de publicatie van een catalogus. Daarvoor maakte het honderden foto’s en enkele röntgenbeelden. Uit analyses blijkt dat de meeste glazen geblazen zijn. Ze lijken voornamelijk afkomstig te zijn uit het Nabije Oosten (Syrië en Palestina). Ze kunnen gedateerd worden tussen de tweede helft van de 1ste eeuw voor Christus en de 9e eeuw na Christus.

De identificatie van alle stukken blijkt een enorme uitdaging, maar het KIK selecteerde wel enkele unieke glazen waarnaar het uitgebreider onderzoek doet. Een voorbeeld is een zeldzaam balsemflesje in kleuren die doen denken aan smaragd en robijn. De uitzonderlijke chemische karakterisering laat toe het object te dateren in de Islamitische periode (9e eeuw na Christus). Het Labo Glas van het KIK analyseert daarnaast nog een mauve fles in de vorm van een dennenappel.

Atelier glas en keramiek 2 Verres antiques du Musée L

Catalogus

De resultaten van het typo-chronologisch onderzoek verschijnen in de glascatalogus van Musée L. Daarnaast plant het museum een tentoonstelling te wijden aan de restauratie van de glascollectie.

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

De meester als architect: restauratie van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen

Sinds 2019 zijn de portiek en het tuinpaviljoen van Rubens in hun glorie hersteld. Het museum won voor die conservatie de Europa Nostra Award.

Bekijk dit project