Ga verder naar de inhoud

Zelfportret Rubens onder de loep

Het zelfportret van Rubens valt te bewonderen in het Rubenshuis, de plek waar de Antwerpse meester destijds zijn atelier had. In 2017 kreeg het KIK de opdracht om het zelfportret te restaureren en te conserveren. Een hele eer, én een flinke uitdaging.

Opdrachtgever

Rubenshuis

Periode
2017-2018
Meer weten?
Marie-Annelle Mouffe
Toon email

Het onderzoek voorafgaand aan de restauratie bracht aan het licht dat het oorspronkelijke zelfportret verstopt zat onder een tiental lagen vergeeld en glanzend vernis. Met behulp van een XRF-scanner konden onze onderzoekers het oorspronkelijke verf- en kleurenpalet in kaart brengen en ermee aan de slag gaan voor de restauratie. Het resultaat? Een opgefriste versie die ons veel dichter bij de hand van Rubens brengt. We krijgen een levensechtere en doorleefdere Rubens te zien, die veel meer aanspreekt.

Meewerken aan het erfgoedonderzoek van morgen?

Erfgoed is van iedereen. Samen zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties ervan kunnen genieten.

Volgend project

De Dulle Griet haar échte leeftijd

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.

Bekijk dit project