Ga verder naar de inhoud

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is de federale wetenschappelijke instelling die het culturele en artistieke erfgoed van België documenteert, bestudeert en conserveert voor de toekomst.

C2c4524e 8f4d 4c2e ab0d 2292b11f19cb

Samen geven we erfgoed een stem!

Op zondag 27 november 2022 eindigde de stemcampagne voor de Erfgoed Challenge 2022. Maar liefst 14.980 brachten hun stem uit voor een van de zes genomineerde erfgoedschatten, een absoluut record!

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik wint overtuigend de Publieksprijs met 4.633 stemmen. De winnaar van de Publieksprijs krijgt een financiële ondersteuning bij de conservatie-restauratie ter waarde van 5.000 euro.

Een speciale commissie van Bekende Belgen zal in december de Hoofdwinnaar van de Erfgoed Challenge 2022 aanduiden. Elk van de zes genomineerde erfgoedschatten maakt kans om Hoofdwinnaar te worden. De Hoofdwinnaar wordt een jaar lang door het KIK ondersteund in communicatie en fondsenwerving.

De Hoofdwinnaar van de Erfgoed Challenge 2022 wordt op dinsdag 10 januari 2023 om 11 uur bekendgemaakt.

De diensten van het KIK

Openbare instellingen, maar ook eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. U kan bij ons terecht voor:

We delen graag onze kennis

Het verzamelen, archiveren en ontsluiten van wetenschappelijke onderzoeksdata uit alle disciplines die aan bod komen in het KIK behoort tot onze kerntaken. Daarbij speelt het KIK een pioniersrol op het vlak van open data in de kunst- en erfgoedsector. Het KIK wil maximaal zijn kennis en expertise delen met de erfgoedsector en het grote publiek.

Doorzoek onze online kunstwerkendatabank

Met BALaT vindt u de Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik, met bijna 750 000 gratis downloadbare foto's.

KIKIRPA 01 troozglisedeprayonphotowivineroland gosselin

Het KIK roept getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van juli 2021, te melden

De watersnoodramp van juli 2021 zorgde voor onnoemelijk veel menselijk leed. Daarnaast veroorzaakten de overstromingen ook schade aan honderden historische gebouwen en erfgoedcollecties. In veel gevallen kan deze schade pas nu opgemerkt worden. Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roepen wij getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Het KIK zit niet stil!

Adobe Stock 270923984n small

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

02.12.2022

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer