Continue to content

Dienstverlening & advies

Het KIK legt zich toe op de studie en het behoud van het culturele erfgoed van België. Openbare instellingen, maar evengoed eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. We werken voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers.

Conservatie en restauratie

Ons team van ervaren conservator-restaurateurs stelt alles in het werk om het Belgisch erfgoed optimaal te bewaren, te beschermen en te valoriseren.

More info

Wetenschappelijke analyse

Bij de laboratoria van het KIK kan u terecht voor een veelheid aan wetenschappelijke analytechnieken die u helpen bij de studie van uw kunstwerk, historisch gebouw of archeologisch object.

More info

Fotografie, wetenschappelijke beeldvorming en technische kunstgeschiedenis

We wijden ons aan de technisch-kunsthistorische studie van schilderijen en aan het vastleggen van kunstwerken en archeologische stukken op foto. Via radiografie en infraroodreflectografie brengen we de geheimen van elk object aan het licht.

More info

Kunsthistorisch onderzoek

.

More info

Conservatie en restauratie

Een team van 35 experts stelt alles in het werk om ons erfgoed optimaal te bewaren, te beschermen en te valoriseren. Onze conservator-restaurateurs zijn elk gespecialiseerd in specifieke objecten, materialen en/of periodes. Ze beschikken over ruime ervaring en een uitgebreid internationaal netwerk. Dankzij hun interdisciplinaire aanpak, in nauwe samenwerking met de Laboratoria en Cel beeldvorming van het KIK, kunnen zij zelfs de meest complexe conservatie- en restauratieprojecten adviseren, uitvoeren en opvolgen.

Er is een belangrijke randvoorwaarde waaraan het kunstwerk of erfgoedobject moet voldoen om in aanmerking te komen: we leggen ons enkel toe op stukken van hoge kwaliteit, met een belangrijke (kunst)historische waarde of met een meerwaarde voor wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijke analyse

.

X ray gecomprimeerd

Fotografie, wetenschappelijke beeldvorming en technische kunstgeschiedenis

Het KIK speelt een pioniersrol in de toepassing van fotografie en wetenschappelijke beeldvorming voor het onderzoek en de conservatie van het Belgisch kunstpatrimonium. Gewapend met jarenlange ervaring en instrumenten van topkwaliteit wijden we ons aan de technische-kunsthistorische studie van schilderijen en aan het vastleggen en bestuderen van kunststukken: op foto, via radiografie of met infraroodreflectografie. Wilt u een beroep doen op onze diensten? Wij helpen u graag bij de keuze van het meest geschikte onderzoek.

Kunsthistorisch onderzoek

De kunsthistorici van het KIK vormen een team van gerenommeerde connaisseurs die zich toeleggen op (voornamelijk) Belgische kunst en Belgische kunstenaars. Ze geven een eerste advies voor de identificatie van kunstvoorwerpen die aansluiten bij hun specialisatie, of verwijzen u door naar de juiste expert. In tandem met onze fotografen werken de kunsthistorici aan de online erfgoedinventaris BALaT. Voor advies over de 15de-eeuwse schilderkunst uit onze streken, kan u terecht in ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven.