Ga verder naar de inhoud

Dienstverlening

Het KIK legt zich toe op de studie en het behoud van het culturele erfgoed van België. Openbare instellingen, maar evengoed eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. We werken voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers.

Conservatie en restauratie

Ons team van ervaren conservator-restaurateurs stelt alles in het werk om het Belgisch erfgoed optimaal te bewaren, te beschermen en te valoriseren.

Meer informatie

Wetenschappelijke analyses

Bij de laboratoria van het KIK kan u terecht voor een veelheid aan wetenschappelijke analysetechnieken die u helpen bij de studie van uw kunstwerk, historisch gebouw of archeologisch object.

Meer informatie

Wetenschappelijke beeldvorming

We wijden ons aan de technisch-kunsthistorische studie van schilderijen en aan het vastleggen van kunstwerken en archeologische stukken op foto. Via radiografie en infraroodreflectografie brengen we de geheimen van elk object aan het licht.

Meer informatie

Kunsthistorisch onderzoek

Ons team van gespecialiseerde kunsthistorici helpt u op weg met een gratis eerste opinie of zorgt voor een uitgebreide studie.

Meer informatie

Conservatie en restauratie

Een team van 35 experts stelt alles in het werk om ons erfgoed optimaal te bewaren, te beschermen en te valoriseren. Onze conservator-restaurateurs zijn elk gespecialiseerd in specifieke objecten, materialen en/of periodes. Ze beschikken over ruime ervaring en een uitgebreid internationaal netwerk. Dankzij hun interdisciplinaire aanpak, in nauwe samenwerking met de laboratoria en de Cel wetenschappelijke beeldvorming van het KIK, kunnen zij zelfs de meest complexe conservatie- en restauratieprojecten adviseren, uitvoeren en opvolgen.

Er is een belangrijke randvoorwaarde waaraan het kunstwerk of erfgoedobject moet voldoen om in aanmerking te komen: we leggen ons enkel toe op stukken van hoge kwaliteit, met een belangrijke (kunst)historische waarde of met een meerwaarde voor wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijke analyses

Onze experten beschikken over tal van wetenschappelijke analysetechnieken om kunstwerken, erfgoedobjecten en historische gebouwen te doorgronden. Om de vaak unieke en kwetsbare objecten niet te beschadigen, geven ze steeds de voorkeur aan niet-invasieve analysetechnieken. De laboratoria van het KIK zijn dankzij hun hoge mate van specialisatie, mobiel inzetbare apparatuur, uitgebreide referentiedatabanken én voordelige prijzen de ideale partner voor uw erfgoedonderzoek.

Wetenschappelijke beeldvorming

Het KIK speelt een pioniersrol in de toepassing van fotografie en wetenschappelijke beeldvorming voor het onderzoek en de conservatie van het Belgisch kunstpatrimonium. Gewapend met jarenlange ervaring en instrumenten van topkwaliteit wijden we ons aan de technische-kunsthistorische studie van schilderijen en aan het vastleggen en bestuderen van kunststukken: op foto, via radiografie of met infraroodreflectografie. Wilt u een beroep doen op onze diensten? Wij helpen u graag bij de keuze van het meest geschikte onderzoek.

Kunsthistorisch onderzoek

De kunsthistorici van het KIK vormen een team van gerenommeerde connaisseurs die zich toeleggen op (voornamelijk) Belgische kunst en Belgische kunstenaars. Ze geven een eerste advies voor de identificatie van kunstvoorwerpen die aansluiten bij hun specialisatie, of verwijzen u door naar de juiste expert. In tandem met onze fotografen werken de kunsthistorici aan de online erfgoedinventaris BALaT. Voor advies over de 15de-eeuwse schilderkunst uit onze streken, kan u terecht in ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven.

B095702 gold Web

Tarieven

De tarieven voor het vaststellen van de staat van bewaring, voor wetenschappelijke beeldvorming en voor wetenschappelijke analyses zijn berekend volgens het type onderzoek en de tijd die het werk in beslag neemt (aantal bezoeken ter plaatse, enz.). Het KIK is niet onderworpen aan BTW.

Contacteer ons voor een eerste advies of gratis offerte. We begeleiden u graag in de keuze van de meest geschikte analysetechniek of volledige studie.