Continue to content

Preserving the past and shaping the future

The Royal Institute for Cultural Heritage is the federal institution that documents, studies and preserves Belgium's cultural and artistic heritage.

Web04

75 years at the service of Belgian heritage

In 2023, KIK-IRPA is turning 75 years old. Join us in celebrating this unique scientific institution in Belgium. Visit IRPA during the open day on 2 March, get connected during the sector day and expect many surprises!

C2c4524e 8f4d 4c2e ab0d 2292b11f19cb

Een winnaar dankzij jouw stem!

De commissie van bekende Belgen verkoos het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik tot Hoofdwinnaar van de Erfgoed Challenge 2022. Het winnende project werd voorgedragen door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW. Zij zullen nu een jaar lang door het KIK ondersteund worden in communicatie en fondsenwerving.

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik won ook de Publieksprijs. Maar liefst 4633 liefhebbers (op een totaal van 14980) stemden voor deze erfgoedschat. Dit betekent dat het KIK alvast een korting van 5.000 euro toekent op de conservatie- en restauratiebehandeling van dit bijzondere beeld.

Het KIK kijkt uit naar de samenwerking met jou, de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW en alle betrokken partners.

Our services

Public institutions, but also owners of private collections in Belgium and abroad, can apply to our institution for the conservation, study and documentation of works of art and other heritage objects. You can contact us for:

  • Conservation of art works
  • Scientific analysis methods and dating techniques
  • Photography and scientific imaging
  • Art historical research

We share our knowledge and expertise

One of the core tasks of the Royal Institute for Cultural Heritage is collecting, archiving and disseminating the scientific research data from all disciplines covered by our experts. We also play a pioneering role in the field of Open Data in the arts and heritage sector. We want to share our knowledge and expertise with the heritage sector and the general public as much as possible.

  • Discover our exceptional range of documentation
  • Read more about our activities
  • Join our team as an employee or intern

News from the Royal Institute for Cultural Heritage

HR x158548 small

Statue of Saint Catherine of Alexandria from the Church of Our Lady in Kortrijk is not made of alabaster but of marble

07.02.2023

In tegenstelling tot wat de eerste aannames in het onderzoek uitwezen, blijkt het veertiende-eeuwse beeld van de Heilige Catharina van Alexandrië uit marmer vervaardigd te zijn en niet uit albast. Het beeld is erkend als Topstuk door de Vlaamse Gemeenschap en vormt momenteel één van de hoogtepunten in de expo ‘Albast’ in M Leuven.

Read more
20220922 Bonka KIK Preview 09822

Ontmoet jouw collega's tijdens de sectordag van het KIK

20.01.2023

Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag nodigt het KIK erfgoedprofessionals uit voor een sectordag. Onderzoekers, academici, museologen, conservator-restaurateurs, promovendi en studenten kunnen op deze dag kennis maken met de medewerkers van het KIK en andere sectorgenoten. Op het programma staan presentaties en atelierbezoeken. Een ideaal moment voor alle deelnemers om hun netwerk verder uit te breiden en dit binnen het unieke kader van het KIK.

Read more