Ga verder naar de inhoud

Watersnoodramp juli 2021 ‒ Hulp aan erfgoed

We zijn allemaal geschrokken door het vreselijke nieuws van de watersnoodramp die ons land trof. Ons hart gaat in de eerste plaats uit naar alle slachtoffers en hun familie.

Naast het onnoemelijk menselijk leed zijn ook tal van musea, monumenten en erfgoedsites bedreigd door deze ramp. Het KIK verenigde zich met de andere bevoegde instanties in een crisiscomité voor erfgoed.

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is de federale wetenschappelijke instelling die het culturele en artistieke erfgoed van België documenteert, bestudeert en conserveert voor de toekomst.

Doorzoek onze online kunstwerkendatabank

Met BALaT vindt u de Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik, met bijna 750 000 gratis downloadbare foto's.

De diensten van het KIK

Openbare instellingen, maar ook eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. U kan bij ons terecht voor:

 • Project

  PHySICAL: op zoek naar reinigingsoplossingen voor Aziatische lak

  Binnen het project PHySICAL (Profound study of Hydrous and Solvent Interactions in Cleaning Asian Lacquer) zoeken het KIK, de UGent en de KMKG uit hoe ze lakoppervlakken het best kunnen reinigen. Het resultaat? Een chemisch en fysisch beproefd reinigingsprotocol om de prachtige Aziatische lakcollectie in het Museum Kunst & Geschiedenis van de KMKG opnieuw te laten blinken.

  Bekijk dit project
 • Project

  Aero Pedalo nr. 9: parachutist van Panamarenko doorgelicht

  Aero Pedalo nr. 9 was aan een restauratie toe. Om de binnenkant van de sculptuur te kennen, maakte het KIK-IRPA röntgenfoto’s van het beeldhouwwerk.

  Bekijk dit project
 • Project

  Kasteel van Jehay: vergelijkende materiaalanalyses zorgen voor nauwkeurige datering

  De provincie Luik restaureert het Kasteel van Jehay. Het KIK voerde een vergelijkende, interdisciplinaire studie uit om het erfgoed te dateren.

  Bekijk dit project
 • Project

  ArtGarden: Onderzoek Besloten Hofjes en preventieve conservering van Mixed-Media objecten

  Bekijk dit project
 • Project

  Antiek glas in Musée L : restauratie en typo-chronologisch onderzoek

  De restauratie van een glascollectie uit Musée L nadert zijn ontknoping. Een beschrijvende catalogus is momenteel in voorbereiding, gebaseerd op typo-chronologisch onderzoek.

  Bekijk dit project
 • Project

  Zelfportret Rubens onder de loep

  Het zelfportret van Rubens valt te bewonderen in het Rubenshuis, de plek waar de Antwerpse meester destijds zijn atelier had. In 2017 kreeg het KIK de opdracht om het zelfportret te restaureren en te conserveren. Een hele eer, én een flinke uitdaging.

  Bekijk dit project
 • Project

  De Dulle Griet haar échte leeftijd

  De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.

  Bekijk dit project
 • Project

  VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access)

  Bekijk dit project
 • Project

  Archiefonderzoek brengt drie pioniers van de Vlaamse schilderkunst tot leven

  Bekijk dit project
 • Project

  Closer to Van Eyck in 100 miljard pixels

  Bekijk dit project
 • Project

  SHARE-ORG: hoe vergeten museumstukken weer uit het depot halen?

  RE-ORG helpt musea om hun depotcollecties correct te beheren. De wedstrijd SHARE-ORG gaat op zoek naar creatieve manieren om de stukken aan het publiek te tonen.

  Bekijk dit project
 • Project

  CRUMBEL: wat vertellen crematieresten ons over het dagelijks leven van 5000 jaar geleden?

  Bekijk dit project
 • Project

  David Bowie’s Tintoretto: hoe wetenschappelijke beeldvorming auteurschap bewijst

  Dankzij infrarood- en röntgenstralen bewezen onderzoekers van het KIK dat de Heilige Catharina werkelijk van de hand van de Venetiaanse schilder Tintoretto was.

  Bekijk dit project
 • Project

  Conservatie-restauratie van Romaanse glasramen uit de abdij van Stavelot

  In Stavelot ontdekten archeologen een unieke collectie gebrandschilderd glas. Het KIK ontwikkelde een manier om de verweerde fragmenten te bewaren.

  Bekijk dit project
 • Project

  De meester als architect: restauratie van Rubens’ portiek en tuinpaviljoen

  Sinds 2019 zijn de portiek en het tuinpaviljoen van Rubens in hun glorie hersteld. Het museum won voor die conservatie de Europa Nostra Award.

  Bekijk dit project
 • Project

  Sacramentstoren in Aalst: restauratie onthult unieke grisailleschildering

  Op het sacramentshuis van de Sint-Martinuskerk in Aalst ontdekte het KIK beschilderde beelden in semi-grisailletechniek. Een unicum in de kunstwetenschap.

  Bekijk dit project
 • Project

  Het Sint-Jorisretabel: een restauratie vol ontdekkingen

  Bekijk dit project

We delen graag onze kennis

Het verzamelen, archiveren en ontsluiten van wetenschappelijke onderzoeksdata uit alle disciplines die aan bod komen in het KIK behoort tot onze kerntaken. Daarbij speelt het KIK een pioniersrol op het vlak van open data in de kunst- en erfgoedsector. Het KIK wil maximaal zijn kennis en expertise delen met de erfgoedsector en het grote publiek.

Het KIK zit niet stil!

X146225 web

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

16.11.2021

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980, 37 jaar eerder, was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Lees meer
SA12 SA14 promo

Herfstactie : ontdek elke maand een Scientia Artis aan verlaagde prijs!

16.11.2021

Deze herfst zetten we enkel pareltjes uit de Scientia Artis-reeks in de kijker, de ontmoetingsplaats tussen kunst en wetenschap. Tot in december kan u elke maand een boek ontdekken met een mooie korting. Blijf op de hoogte dankzij onze nieuwsbrief.

Lees meer