Ga verder naar de inhoud

Stem en geef erfgoed een toekomst!

De Erfgoed Challenge daagt je uit om mee zorg te dragen voor het Belgische erfgoed.

Elk jaar nomineren we kunstwerken, monumenten of objecten die béter verdienen en met jouw steun gerestaureerd kunnen worden. Deze editie, 2024, wordt er alvast gewerkt met een startbedrag: de winnaar kan beroep doen op dienstverlening van het KIK voor een waarde van 25 000 euro, dankzij de Nationale Loterij!

Welk erfgoed wil jij bewaren voor de toekomst?

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is de federale wetenschappelijke instelling die het culturele en artistieke erfgoed van België documenteert, bestudeert en conserveert voor de toekomst.

Het KIK zit niet stil!

F3 P1 Foto 15

Restauratie Lam Gods onthult de ongeëvenaarde virtuositeit van de gebroeders Van Eyck

10.12.2024

Net als bij de eerste twee fasen van het restauratieproject van het Lam Gods stuiten de restaurateurs van het KIK in fase 3 op omvangrijke overschilderingen uit de 16de eeuw. Het wegnemen van de dikke en soms erg verdonkerde verflagen vereist veel tijd en concentratie, maar onthult geleidelijk de subtiele nuances die zo kenmerkend zijn voor de schildertechniek van de gebroeders Van Eyck.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview 09149

Het KIK, kunst en wetenschap op BRAFA 2025

09.12.2024

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) is trots op de nieuwe samenwerking met BRAFA bij de 70ste verjaardag van de kunstbeurs. De Brussels Art Fair vindt dit jaar plaats van 26 januari tot 2 februari 2025.

Lees meer

De diensten van het KIK

Openbare instellingen, maar ook eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. U kan bij ons terecht voor:

We delen graag onze kennis

Het verzamelen, archiveren en ontsluiten van wetenschappelijke onderzoeksdata uit alle disciplines die aan bod komen in het KIK behoort tot onze kerntaken. Daarbij speelt het KIK een pioniersrol op het vlak van open data in de kunst- en erfgoedsector. Het KIK wil maximaal zijn kennis en expertise delen met de erfgoedsector en het grote publiek.

De restauratie van het Lam Gods

Het Lam Gods (1432), geschilderd door de gebroeders Van Eyck en bewaard in de Sint-Baafskathedraal in Gent, wordt beschouwd als een van de belangrijkste meesterwerken van de West-Europese schilderkunst.

Sinds 2012 wordt het kunstwerk door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzocht en gerestaureerd. Het project zit nu in zijn derde en laatste fase: de behandeling van het bovenste register van het geopende veelluik (2023-2026).

  • Project

    Triptiek van Dieric Bouts na meer dan 500 jaar vanuit Granada tijdelijk terug naar België

    Het KIK heeft de komende jaren een nieuwe speciale gast op bezoek. De Triptiek van de Kruisafneming, geschilderd door Dieric Bouts tussen 1450 en 1458, zal geanalyseerd en gerestaureerd worden voor het in 2026 terugreist naar de Koninklijke Kapel van de kathedraal van Granada in Spanje.

    Bekijk dit project
  • Project

    CHrisis: het beschermen van erfgoed in crisissituaties

    Bekijk dit project
  • Project

    PHySICAL: op zoek naar reinigingsoplossingen voor Aziatische lak

    Binnen het project PHySICAL (Profound study of Hydrous and Solvent Interactions in Cleaning Asian Lacquer) zoeken het KIK, de UGent en de KMKG uit hoe ze lakoppervlakken het best kunnen reinigen. Het resultaat? Een chemisch en fysisch beproefd reinigingsprotocol om de prachtige Aziatische lakcollectie in het Museum Kunst & Geschiedenis van de KMKG opnieuw te laten blinken.

    Bekijk dit project
  • Project

    Aero Pedalo nr. 9: parachutist van Panamarenko doorgelicht

    Aero Pedalo nr. 9 van Panamarenko was dringend aan een restauratie toe: de sculptuur dreigde in elkaar te storten. Omdat de binnenkant van het beeldhouwwerk tot nog toe een mysterie was, kreeg de documentatiedienst beeldvorming van het KIK de vraag om röntgenfoto’s te maken van de parachutist.

    Bekijk dit project
  • Project

    De Aanbidding der Koningen, een opmerkelijk retabel van Jan II Borman in Milaan

    Lange tijd werd het altaarstuk de Aanbidding der Koningen in de basiliek San Nazaro Maggiore in Milaan toegeschreven aan een Duitse ambachtsman. Na een studie en restauratie in het KIK is gebleken dat het een meesterwerk is van een beroemde dynastie van Brusselse beeldhouwers: de Bormans. Dit baanbrekende kunstwerk is in zijn oude luister hersteld en biedt ons een fascinerend inzicht in de 15de-eeuwse internationale uitwisselingen binnen Europa.

    Bekijk dit project
  • Project

    ArtGarden: Onderzoek Besloten Hofjes en preventieve conservering van Mixed-Media objecten

    Hoe conserveer je objecten waarin diverse materialen samenkomen, zoals de Mechelse Besloten Hofjes? Binnen het ArtGarden-project bepaalt een interdisciplinair onderzoeksteam de ideale bewaaromstandigheden voor dit soort historische multimedia-objecten. De resultaten maken we toegankelijk voor de brede erfgoedsector via een online tool.

    Bekijk dit project
  • Project

    Antiek glas in Musée L: restauratie en typo-chronologisch onderzoek

    De restauratie van een glascollectie uit Musée L nadert zijn ontknoping. Een beschrijvende catalogus is momenteel in voorbereiding, gebaseerd op typo-chronologisch onderzoek.

    Bekijk dit project
  • Project

    De Dulle Griet: haar échte leeftijd

    De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude is het uithangbord van het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. De restauratie van dit topstuk werd toevertrouwd aan de specialisten van het KIK. Zij deden samen met Bruegelexperte Christina Currie een aantal opzienbarende ontdekkingen.

    Bekijk dit project
  • Project

    VERONA (Van Eyck Research in OpeN Access)

    Hoe dicht kan je bij het genie van de schilder komen? Het pioniersproject VERONA opende een nieuw hoofdstuk in het onderzoek naar de schilderijen van Jan van Eyck (ca. 1390-1441) door alle werken, bewaard in gerenommeerde musea in binnen- en buitenland, ter plaatse met een vaste ploeg wetenschappers en fotografen te onderzoeken en aan hoge resolutie te documenteren volgens een gestandardiseerd protocol. Het rijke beeldmateriaal werd inmiddels ontsloten via de website Closer to Van Eyck.

    Bekijk dit project
  • Project

    Closer to Van Eyck in 100 miljard pixels

    Het Lam Gods was nog nooit zo dichtbij

    Bekijk dit project
  • Project

    SHARE-ORG: hoe vergeten museumstukken weer uit het depot halen?

    RE-ORG helpt musea om hun depotcollecties correct te beheren. De wedstrijd SHARE-ORG gaat op zoek naar creatieve manieren om de stukken aan het publiek te tonen.

    Bekijk dit project
  • Project

    CRUMBEL: wat vertellen crematieresten ons over het dagelijks leven van 5000 jaar geleden?

    Binnen CRUMBEL (Cremations, Urns and Mobility – Ancient Population Dynamics in Belgium) onderzoeken wetenschappers van de VUB, ULB, UGent en het KIK crematieresten afkomstig van neolithische tot vroegmiddeleeuwse begraafplaatsen in België. Zo willen ze meer te weten komen over hoe het leven er hier uitzag. Daarvoor brengen ze de migratie en mobiliteit in kaart van de volkeren die onze streken hebben bewoond.

    Bekijk dit project
  • Project

    David Bowie’s Tintoretto: hoe wetenschappelijke beeldvorming auteurschap bewijst

    Dankzij infrarood- en röntgenstralen bewezen onderzoekers van het KIK dat de Heilige Catharina werkelijk van de hand van de Venetiaanse schilder Tintoretto was.

    Bekijk dit project
  • Project

    Conservatie-restauratie van Romaanse glasramen uit de abdij van Stavelot

    In Stavelot deden de archeologen van het AWaP enkele decennia geleden een bijzondere vondst: onder het aardoppervlak bevond zich een unieke collectie gebrandschilderd glas uit de twaalfde eeuw. Niet veel later ging het KIK aan de slag om de sterk verweerde fragmenten te conserveren. Daarvoor ontwikkelden de experts een unieke methode.

    Bekijk dit project
  • Project

    Het Sint-Jorisretabel: een restauratie vol ontdekkingen

    Na drie jaren van onderzoek en restauratie schittert het befaamde Sint-Jorisretabel (1493) van Jan II Borman opnieuw in het KMKG. Het interdisciplinaire onderzoek, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), leidde tot onverwachte vondsten en bood een verklaring voor aloude mysteries. Zo kregen de prachtig uitgewerkte beeldengroepen na bijna twee eeuwen terug hun originele plaats in het monumentale topstuk, dat tegelijk zorgvuldig werd gerestaureerd. Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van de Koning Boudewijnstichting (Fonds René en Karin Jonckheere).

    Bekijk dit project