Ga verder naar de inhoud

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is de federale wetenschappelijke instelling die het culturele en artistieke erfgoed van België documenteert, bestudeert en conserveert voor de toekomst.

Opendeurdag 2024 (volzet)

Gefascineerd door kunst, cultuur en wetenschap?

Op de opendeurdag van het KIK op donderdag 14 maart 2024 ontdek je alle finesses van de erfgoedzorg.

Van wie maak jij een ster?

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen doet zich een unieke kans voor.

Aan het plafond fonkelen 75 historische sterren. Jij kan een van de gouden sterren uitkiezen en de naam van jouw dierbare erop achterlaten, vóór de ster – gerenoveerd en verguld – weer wordt opgehangen.

Het mooie is dat je niet alleen jouw dierbare vereeuwigt, maar ook de rijke schatten van ons erfgoed. Met je gift draag je bij aan de restauratie van de Rubenskapel.

Wie wil jij samen met Rubens vereeuwigen?

75 Poster web

75 jaar wetenschap voor het Belgische erfgoed

In 2023 viert het KIK zijn 75-jarig jubileum! Vier samen met ons deze unieke wetenschappelijke instelling in België. Uitzonderlijke bezoeken, de publicatie van een prachtig magazine en vele verrassingen staan op het programma voor een verjaardag die het uitzonderlijke werk van onze experts voor het erfgoed van alle Belgen illustreert.

De diensten van het KIK

Openbare instellingen, maar ook eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. U kan bij ons terecht voor:

We delen graag onze kennis

Het verzamelen, archiveren en ontsluiten van wetenschappelijke onderzoeksdata uit alle disciplines die aan bod komen in het KIK behoort tot onze kerntaken. Daarbij speelt het KIK een pioniersrol op het vlak van open data in de kunst- en erfgoedsector. Het KIK wil maximaal zijn kennis en expertise delen met de erfgoedsector en het grote publiek.

Het KIK zit niet stil!

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer