Ga verder naar de inhoud

Het verleden bewaren en de toekomst vormgeven

Het KIK is de federale wetenschappelijke instelling die het culturele en artistieke erfgoed van België documenteert, bestudeert en conserveert voor de toekomst.

De diensten van het KIK

Openbare instellingen, maar ook eigenaars van privécollecties in binnen- en buitenland, kunnen een aanvraag doen bij het KIK voor de conservering, studie en documentatie van kunstwerken en andere erfgoedobjecten. U kan bij ons terecht voor:

We delen graag onze kennis

Het verzamelen, archiveren en ontsluiten van wetenschappelijke onderzoeksdata uit alle disciplines die aan bod komen in het KIK behoort tot onze kerntaken. Daarbij speelt het KIK een pioniersrol op het vlak van open data in de kunst- en erfgoedsector. Het KIK wil maximaal zijn kennis en expertise delen met de erfgoedsector en het grote publiek.

Doorzoek onze online kunstwerkendatabank

Met BALaT vindt u de Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik, met bijna 750 000 gratis downloadbare foto's.

KIKIRPA 01 troozglisedeprayonphotowivineroland gosselin

Het KIK roept getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van juli 2021, te melden

De watersnoodramp van juli 2021 zorgde voor onnoemelijk veel menselijk leed. Daarnaast veroorzaakten de overstromingen ook schade aan honderden historische gebouwen en erfgoedcollecties. In veel gevallen kan deze schade pas nu opgemerkt worden. Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roepen wij getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Samen aan de slag voor de Rubenskapel

Het interieur van de Rubenskapel is de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten.

Het KIK lanceert een grote crowdfundingscampagne ten voordele van de conservatie-restauratie van de Rubenskapel. Ook jij kan meebouwen aan de toekomst van dit unieke monument. Word vriend, doe mee aan een bestaande actie of zet zelf een actie op.

Het KIK zit niet stil!

20220310 Bonka KIK Online 06304x

Le triptyque de Michiel Coxcie retourne au Sablon

23.09.2022

Le triptyque de Michiel Coxcie “Résurrection du Christ et donateurs” a été replacé dans l’église Notre-Dame des Victoires au Sablon, à Bruxelles, après une étude et restauration approfondie à l’IRPA.

Lees meer
Beffroi04

Cartografie van de stenen van het belfort van Tongeren

20.09.2022

Ons Labo monumenten en monumentale decoratie heeft de steensoorten van het belfort van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Tongeren in kaart gebracht met het oog op de restauratie ervan. Daarnaast werd er ook een onderzoek uitgevoerd naar de Euvillesteen, om de staat van conservering en behandelingsmogelijkheden te bepalen.

Lees meer