Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge

Samen voor een betere erfgoedzorg. Het KIK daagt 11,5 miljoen Belgen uit om samen aan de slag te gaan voor ons erfgoed.

Durf jij de uitdaging aan?

Samen aan de slag voor de Rubenskapel

Het interieur van de Rubenskapel is de winnaar van de eerste Erfgoed Challenge in 2021. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten.

Het KIK lanceert een grote crowdfundingscampagne ten voordele van de conservatie-restauratie van de Rubenskapel. Ook jij kan meebouwen aan de toekomst van dit unieke monument. Word vriend, doe mee aan een bestaande actie of zet zelf een actie op.

Wist je dat de eerste actie Yoga in de Kerk is?

Aan de slag voor de eerste winnaar van de Erfgoed Challenge

Het interieur van de Rubenskapel won afgelopen najaar de Erfgoed Challenge 2021. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten.

Van zodra de winnaar bekend was, ging het interdisciplinaire team van het KIK aan de slag. De specifieke noden werden gedetailleerd in kaart gebracht en een concreet plan van aanpak werd opgesteld.

Erfgoed verdient de beste zorg

De kerk waarin je trouwde. De processie in je stad. Dat schilderij waar je blik op bleef hangen. Dit alles is ons uniek en bijzonder erfgoed.

Iedereen heeft een favoriet kunstwerk of monument dat hem of haar nauw aan het hart ligt. Het verbindt ons met anderen, over verschillende generaties heen. Stel dat dat erfgoed er op een dag niet meer is. Hoe zou je je dan voelen?

Het antwoord is voor iedereen anders, maar er is één constante: emotie. Want erfgoed raakt ons allemaal.

Een verjaardag in stijl

In 2030 vieren we samen de 200ste verjaardag van België. Wie bouwt er een beter feestje dan de Belgen, met zijn bourgondische levensvreugde, frietjes, bier, chocolade en zijn rijk cultureel erfgoed?

Zonder het Belgisch erfgoed, geen feest. Helaas blijven de uitdagingen rond erfgoedzorg enorm groot.

Erfgoedbeheerders doen hun uiterste best, maar ze kunnen de steun van alle Belgen goed gebruiken.

Daarom lanceert het KIK de Erfgoed Challenge. Tien jaar lang selecteren we jaarlijks (minstens) één erfgoedschat die hoogdringend onze hulp nodig heeft en gaan we aan de slag. Ook jij hebt daarin een stem!

Het doel? Tegen 2030 de toekomst van minstens tien erfgoedschatten verzekeren. Zo vieren we de 200ste verjaardag van België en de 50ste verjaardag van de deelstaten in stijl.

Ben je graag als eerste op de hoogte? Volg onze de Erfgoed Challenge op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief.

KIKIRPA ECP Label RGB

Hoe werkt de Challenge?

Stap 1: het KIK daagt uit!

We nodigen elke Belg uit om erfgoed voor te dragen dat béter verdient: betere zorg, een gepaste opstelling, meer aandacht. Samen voor een betere erfgoedzorg!

In dit eerste jaar nomineerden wij alvast enkele erfgoedschatten die we opnieuw willen doen schitteren. Op 20 oktober maken wij de lijst bekend en kan ook jij stemmen voor jouw favoriet erfgoed. Vervolgens duidt een speciale commissie van Bekende Belgen één project aan als hoofdwinnaar.

Ook in 2022 ligt de bal in jouw kamp. Jij kan als publieke erfgoedbeheerder een erfgoedschat aandragen voor de Erfgoed Challenge! Draag hier een erfgoedschat aan voor de Erfgoed Challenge.

c KIK-IRPA, Brussels

Stap 2: handen uit de mouwen

We zetten lokale campagnes, beschermcomités en vriendenkringen op om samen de zorg voor onze erfgoedschatten op te nemen. Daarbij rekenen we op de hulp van alle Belgen! Want het erfgoed, dat zijn wij.

Stap 3: samen zorgen

Samen starten we de conservatie van de gekozen erfgoedschat.

Resultaat? Erfgoed waar wij en toekomstige generaties allemaal van mogen genieten.

Stap 4: repeat!

Elk jaar vernieuwen we de erfgoedlijst. Iedereen kan daarvoor erfgoed nomineren. Samen met jou en de commissie kiezen we elk jaar opnieuw een erfgoedschat uit, waarvan we samen de toekomst verzekeren.

Word vriend van de Erfgoed Challenge en Red Rubens!

Doe mee met de Erfgoed Challenge!

Doe een gift voor de Rubenskapel, winnaar van de Erfgoed Challenge 2021.

Of word vriend van de Erfgoed Challenge met een lidgeld van 250 euro.

Als vriend help je het hele restauratieproject van de Rubenskapel vooruit. Dit kan door lidgeld van 250 euro. Als vriend:

  • nodigen we je uit voor een bezoek
  • houden we je op de hoogte van de vorderingen
  • vermelden we je als vriend van de Erfgoed Challenge op onze website.

Let op! Met deze formule als vriend krijg je geen fiscaal attest.

Wil je een schenking doen van 250 euro of meer met een fiscaal attest?

Dat kan! Duid de optie aan in de giftformulier. Dan blijf je vriend van de Erfgoed Challenge zonder de boven genoegende tegenpresentatie.

En de winnaar van 2021 is....!

In totaal stemden bijna 12 000 mensen voor hun favoriete erfgoedschat, een overweldigend resultaat. Onze hartelijke dank! Zo stemden er 2747 mensen voor de Art Nouveauhuizen in Brussel en behaalden de Schatten van de kathedraal van Doornik 2679 stemmen. De Grafkapel van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk veroverde met 3350 stemmen de harten van het publiek en werd door de commissie verkozen tot winnaar.

Ook de andere stemresultaten delen we graag met jullie: de sarcofaag van de heilige Chrodoara behaalde 1.881 stemmen, de balletkostuums van James Ensor 662 en de gipsotheek van Constantin Meunier 536. Alle drie waren ze heel blij met de mooie aandacht én hun deelname blijkt een impuls om hun project voort te zetten.

De laatste rustplaats van Peter Paul Rubens is een uniek ensemble in nood. Voor de restauratie brengt het KIK nu zijn volledige expertise in stelling, in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap.

Hilde De Clercq

“Wij ervaren dagelijks hoe sterk de band is tussen mensen en hun erfgoed. Dat lokaal engagement is precies wat we vanuit het KIK meer dan ooit gaan steunen met de Erfgoed Challenge. Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Voorzitter commissie Erfgoed Challenge, Hilde de Clercq

Impulsactie voor erfgoed!

Naast de Rubenskapel, kregen ook de Art Nouveau woningen in Brussel en de Schatten van de kathedraal van Doornik veel publieksstemmen.

Daarom plant het KIK op vraag van de commissie een impulsactie voor deze parels. Begin 2022 trekt een expertenteam naar Doornik om de meest noodlijdende en uitzonderlijke kerkschatten in kaart te brengen.

Voor de Art Nouveauhuizen in Brussel, zal het KIK zijn lange samenwerking met urban.brussels voortzetten en op zoek gaan naar concrete pistes voor herwaardering.

Ontdek de commissie

Jij gaat samen met onze commissieleden de challenge aan! Wie zijn zij?

Als eerste op de hoogte zijn van de commissie? Dat kan via onze social media of nieuwsbrief!

X135890 std

Daag je vrienden uit!

Wil je je vrienden, collega's en familie warm maken voor de Erfgoed Challenge?

Deel je enthousiasme voor onze uitdaging!

Je kan onze Facebook, LinkedIn of Youtube pagina bezoeken en met enkele muisklikken delen via jouw social media.

Durf jij de uitdaging aan?

Verdient jouw favoriete erfgoedschat ook een betere zorg?

Doe mee met de Erfgoed Challenge en laat ons samen fierder dan ooit zijn op het fantastische erfgoed dat ons land rijk is. Elke bijdrage telt!

Als eerste op de hoogte zijn? Volg de Erfgoed Challenge op social media of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Op de hoogte blijven?

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Zorgeloos steunen

Wij respecteren uw privacy

Jouw gegevens zijn nodig voor de verzending van je fiscaal attest. Jij hebt op elk moment het recht om je gegevens in te kijken, te wijzigen, te corrigeren of te verwijderen.

Zorgeloos steunen

Om jouw gift veilig te registreren, werken we samen met Koalect. Deze website is 100% veilig. Alle bankgegevens om de betaling te verwerken zijn gecodeerd met behulp van het SSL-protocol. Ze worden op geen enkele manier opgeslagen in onze systemen

Lukt het niet om online een gift te doen?

Wij helpen je graag.

Contacteer ons op 02 739 67 48

Je kan ook je gift storten op ons rekeningnummer
BE73 679 200 475 960 (BIC: PCHQBEBB) met vermelding van ‘gift’ in de vrije mededeling.

Voordelig steunen

Schenk jij voor minstens € 40 per jaar aan het KIK? Dan ontvang jij een fiscaal attest. Het attest geeft recht op een belastingvermindering tot 45% van jouw schenking.

Alle voorwaarden vind je hier.

Voorbeeld

Een maandelijkse gift van € 10 (€ 120/jaar) kost je zo slechts € 5,50 per maand (€ 66/jaar).

Het beheren van maandelijkse giften is voor het KIK goedkoper dan het beheren van eenmalige schenkingen. Bij maandelijkse giften gaat er dus een groter deel van jouw steun rechtstreeks naar de erfgoedprojecten.

Voor fiscaal aftrekbare giften uit de VS verwijzen we naar het giftenplatform van de Koning Boudewijn Stichting.

Stoppen met steunen

Bedankt voor al de steun die jij gegeven hebt. Indien je koos voor periodiek steunen en dit wil stopzetten, vul dan het onderstaande contactformulier in. We maken dit meteen voor je in orde.

Met dank aan onze Founding Partner van de Erfgoed Challenge

Vragen of samenwerken?

Janssen Robrecht
Robrecht Janssen
Contacteer Robrecht voor meer informatie over de Erfgoed Challenge

Perscontact

Simon Laevers

Contactformulier communicatie en development