Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge

Samen voor een betere erfgoedzorg. Het KIK daagt alle Belgen uit om samen aan de slag te gaan voor ons erfgoed.

Durf jij de uitdaging aan?

Bouw mee aan de bloemenzee!

Bloemenactie voor Doornik

Elk jaar op de tweede zondag van september trekt de Grote Processie door de straten van Doornik en dat al onafgebroken sinds de 11de eeuw. De bijzondere traditie die de inwoners van de stad reeds eeuwenlang samenbrengt is ook een hoogtepunt voor het erfgoed. Elk jaar eindigt de processie in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waar de tientallen rondgedragen beelden en relieken, honderden deelnemers en duizenden bezoekers de kerk binnengaan, ontvangen door één opmerkelijk beeld: Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken. Zij staat dit jaar letterlijk en figuurlijk centraal.

Ga haar verval tegen

Net als de processie gaat zij al eeuwen mee, maar in haar huidige staat – beschadigd, vuil en in verval – is het Mariabeeld bedroefd en grauw. Als onderdeel van een belangrijke Doornikse traditie moet haar toekomst verzekerd worden, in het belang van de gemeenschap, in het belang van de stad en haar volgende generaties.

Steun jij de conservatie en restauratie van het Onze-Lieve-Vrouwebeeld met een simpel gebaar?

Ik schenk een bloem

Koop een bloem voor onze Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken van Doornik

Met een kleine som van 10, 40 of 80 euro koop je een bloem. Daarmee versier jij tijdens de Grote Processie van Doornik het beeld én het hele portaal van de kathedraal waar de stoet eindigt. Het wordt een prachtige bloemenwand! Jouw bijdrage redt het Doornikse erfgoed. Prachtig, toch?

Schenk nu een bloem

Hartelijk dank namens de Vrienden van de Kathedraal van Doornik!


Christel Henry, voorzitster van de Vrienden van de Kathedraal van Doornik

PS. Door erfgoed nu te redden blijven onze verhalen en waarden behouden. Schenk je voor minstens € 40 aan deze actie? Dan ontvang je een fiscaal attest. Het attest geeft recht op een belastingvermindering tot 45% van je schenking. Meer info vind je hier.

Jij hebt gekozen!

Op zondag 27 november 2022 eindigde de stemcampagne voor de Erfgoed Challenge 2022. Maar liefst 14.980 brachten hun stem uit voor een van de zes genomineerde erfgoedschatten, een absoluut record!

Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik veroverde, met 4633 stemmen, de harten van het publiek én werd door de commissie van bekende Belgen verkozen tot hoofdwinnaar.

Als stemmenkanon won het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken in Doornik ook de Publieksprijs. Dit betekent dat het KIK straks een korting van 5.000 euro toekent op de conservatie- en restauratiebehandeling van dit bijzondere beeld.

465bda27 d4ee 41b1 afd0 82ea1161f500

En hoe gaat het nu verder?

De erfgoedschat werd voorgedragen door de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW. Als Hoofdwinnaar zal het KIK deze organisatie een jaar lang ondersteunen in communicatie en fondsenwerving. Samen worden acties voor crowdfunding uitgewerkt en financiering gezocht van bedrijfspartners. Doordat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken ook de meeste stemmen in de wacht sleept, wint het de Publieksprijs. Concreet betekent dit dat het KIK een korting van 5.000 euro toekent op de conservatie- en/of restauratiebehandeling van deze erfgoedschat.

Met dank aan de Nationale Loterij

De Nationale Loterij is de eerste Founding Partner van de Erfgoed Challenge, met dank aan al haar spelers. De financiering van de behandeling van het winnende project wordt verder aangevuld door een fondsenwervingscampagne bij bedrijven, fondsen en het grote publiek. Erfgoed is van iedereen. Door mensen op directe wijze te betrekken bij de zorg ervoor, wordt het belang voor individu en samenleving vergroot. Dat is cruciaal om het Belgische erfgoed de zorgen te bieden dat het verdient.

Het KIK kijkt uit naar de samenwerking met jou, de Vrienden van de Kathedraal van Doornik VZW en alle betrokken partners.

Hoogste tijd om Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken terug beter te maken. Steun jij het project met een gift?

Hilde De Clercq 2022

"In haar huidige staat lijkt ze wel gereduceerd te zijn tot de pikzwarte afschaduwing van haar grootse verleden als patrones van de kathedraal. Het eens zo ontvankelijke aangezicht van de Doornikse Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken wordt gemaskeerd door dikke gipskorsten. Het is aan alle Belgen om de Doornikse Onze-Lieve-Vrouw terug te brengen naar de toestand waarin zij zich historisch gezien het meest thuis voelt zodat zij elkeen die haar blik passeert opnieuw kan beroeren."

Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK

Een verjaardag in stijl

In 2030 vieren we samen de 200ste verjaardag van België. Wie bouwt er een beter feestje dan de Belgen, met zijn bourgondische levensvreugde, frietjes, bier, chocolade en zijn rijk cultureel erfgoed?

Zonder het Belgisch erfgoed, geen feest. Helaas blijven de uitdagingen rond erfgoedzorg enorm groot. Erfgoedbeheerders doen hun uiterste best, maar ze kunnen de steun van alle Belgen goed gebruiken.

Daarom lanceert het KIK de Erfgoed Challenge. Tien jaar lang selecteren we jaarlijks (minstens) één erfgoedschat die hoogdringend onze hulp nodig heeft en gaan we aan de slag. Ook jij hebt daarin een stem!

Het doel? Tegen 2030 de toekomst van minstens tien erfgoedschatten verzekeren. Zo vieren we de 200ste verjaardag van België en de 50ste verjaardag van de deelstaten in stijl.

Ben je graag als eerste op de hoogte? Volg onze Erfgoed Challenge op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief.

Groepsfoto restaurateurs

Heb jij een erfgoedschat die perfect past voor de Erfgoed Challenge?

Dan is dit je kans! Het KIK opende de voorselectie van de Erfgoed Challenge 2023. Eigenaars en beheerders kunnen hun project voordragen.

Meer informatie
DSC04581 edited small

Doe een gift

Verdient jouw favoriete erfgoedschat ook een betere zorg?

Doe mee met de Erfgoed Challenge en laat ons samen fierder dan ooit zijn op het fantastische erfgoed dat ons land rijk is. Elke bijdrage telt!

Meer informatie
DSC04164 edited small

Samen aan de slag voor de Rubenskapel

Het interieur van de Rubenskapel is de winnaar van de eerste Erfgoed Challenge in 2021. De kapel in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640) en herbergt een hele reeks kunstschatten

Meer informatie
NED

Erfgoedschatten 2022

Op welke erfgoedschat stem jij?

Meer informatie
Steun pagina uitleggen houtenbeeld

Partnerschap op maat

Bent u een organisatie met een hart voor erfgoed? Dan vinden we zeker een samenwerkingsvorm op maat.

Meer informatie
20220922 Bonka KIK Preview 09699

Hoe werkt de Erfgoed Challenge?

De lijst, de stemming, de commissie, aan de slag en dat 10 jaar lang!

Meer informatie
FR Overzichtvisual

Erfgoedschatten 2021

Meer informatie

Vragen of samenwerken?

Janssen Robrecht
Robrecht Janssen
Contacteer Robrecht voor meer informatie over de Erfgoed Challenge

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan
Lees meer over onze sponsors