Ga verder naar de inhoud

Schenk een bloem voor de Erfgoed Challenge

Tijdens de Nacht van de Kathedralen in Doornik op zaterdag 13 mei krijgt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, een bijzondere rol tijdens een bloemenactie. Ben jij erbij?

Bloemenactie voor de Erfgoed Challenge

Het 14de-eeuwse beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken staat tussen het dubbele romaanse portaal dat leidt naar het schip van de kathedraal van Doornik. Het is het symbool bij uitstek van de kerk en dankzij de steun van de inwoners van Doornik won dit beeld de Erfgoed Challenge van het KIK in 2022.

Het is nu hoog tijd om Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken terug beter te maken.

Tijdens de Nacht van de Kathedralen kan je een bloem kopen voor de Onze-Lieve-Vrouw. Jouw bloem wordt dan aan de voet van het beeld gelegd, waardoor we een schitterende bloemenzee creëren en we het beeld letterlijk in de bloemetjes zetten.

Kan je er niet bij zijn op 13 mei? Geen nood. Je kan ook een bloem online kopen. Die wordt dan voor jou bij het beeld neergelegd.

Zo red jij het erfgoed in Doornik en worden de zieken opgefleurd. Prachtig, toch?

Zien we jou tijdens de Nacht van de Kathedralen in Doornik? De Vrienden van de Kathedraal van Doornik en de kerkfabriek staan garant voor een rijkgevuld, gratis programma met concerten, rondleidingen, kinderanimatie, theater en andere activiteiten.

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij, Founding Partner van de Erfgoed Challenge

Meer nieuws van het KIK

Christus Met Doornenkroon Tijdens Restauratie

Dieric en Albrecht Bouts doorgrond in 'Atelier Bouts'

16.02.2024

Van 16 februari tot 28 april 2024 ontdek je in M - Museum Leuven hoe de schilder Dieric Bouts in de 15de eeuw precies te werk ging. Aan de hand van zes kunstwerken worden zes verschillende wetenschappelijke onderzoekstechnieken getoond. De inbreng van de expertise van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium was daarbij cruciaal.

Lees meer
Kapel volledig

Volgende restauratiefase breekt aan voor de Rubenskapel

12.02.2024

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen begon vorige week de conservatie-restauratie van de stenen monumenten in de Rubenskapel. De kapel is de laatste rustplaats van Pieter Paul Rubens (1577-1640). Het interieur, dat bestaat uit prachtige kunstschatten, won in 2021 de eerste editie van de Erfgoed Challenge. Dankzij die winst is het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) sinds 2022 bezig met de conservatie-restauratie ervan. Nu zijn dus de stenen elementen aan de beurt.

Lees meer