Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge: stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Stem tot 21 november op je favoriete kunstwerk uit de 6 genomineerden voor 2021:

  • De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende
  • De gipsotheek van Constantin Meunier in Elsene
  • De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay
  • Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de kerk van Sint-Jacob in Antwerpen
  • De Art Nouveau huizen van Brussel
  • De schatten van de kathedraal van Doornik

Uit de drie projecten met de meeste publieksstemmen (één per regio) zal een commissie van Belgen met een hart voor erfgoed de winnaar kiezen. Die ontdek je op 2 december.

Wie stemde voor het winnende project, maakt bovendien kans op ‘Het Eeuwig Geldend Toegangsticket’. Dat geeft 100 jaar lang gratis toegang tot het winnend erfgoedobject en kan door de winnaar overgedragen worden van generatie op generatie.

Het interdisciplinaire team van het KIK gaat vervolgens aan de slag om de erfgoedparel alle zorg te geven die het verdient: een duurzame restauratiebehandeling, de optimalisering van de bewaaromgeving, een gedroomde publieksomstelling...

Meer nieuws van het KIK

F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer
Verviers ND des Récollets 2021 07 15 photo Denise Chanteux 10

Vragenlijst over de economische impact van rampen

08.03.2024

In het kader van het Sendai Framework for disaster risk reduction 2015-2030 nodigen we je uit om deel te nemen aan een onderzoek dat tot doel heeft om de directe economische verliezen, schade of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen in België voor het jaar 2023 te evalueren.

Lees meer