Ga verder naar de inhoud

Erfgoed Challenge : stem een maand lang voor je favoriete erfgoed!

Vandaag lanceren we een nieuwe uitdaging voor alle Belgen: de Erfgoed Challenge! Tegen 2030, de 200ste verjaardag van België, zullen we 10 Belgische erfgoedschatten laten schitteren dankzij een brede publieksparticipatie.

Stem tot 21 november op je favoriete kunstwerk uit de 6 genomineerden voor 2021:

  • De theaterkostuums van James Ensor in het Mu.ZEE in Oostende
  • De gipsotheek van Constantin Meunier in Elsene
  • De Merovingische sarcofaag van Chrodoara in Amay
  • Het interieur van de grafkapel van Peter Paul Rubens in de kerk van Sint-Jacob in Antwerpen
  • De Art Nouveau huizen van Brussel
  • De schatten van de kathedraal van Doornik

Uit de drie projecten met de meeste publieksstemmen (één per regio) zal een commissie van Belgen met een hart voor erfgoed de winnaar kiezen. Die ontdek je op 2 december.

Wie stemde voor het winnende project, maakt bovendien kans op ‘Het Eeuwig Geldend Toegangsticket’. Dat geeft 100 jaar lang gratis toegang tot het winnend erfgoedobject en kan door de winnaar overgedragen worden van generatie op generatie.

Het interdisciplinaire team van het KIK gaat vervolgens aan de slag om de erfgoedparel alle zorg te geven die het verdient: een duurzame restauratiebehandeling, de optimalisering van de bewaaromgeving, een gedroomde publieksomstelling...

Meer nieuws van het KIK

11 02 ts reorgcoachguidecover resized

Word RE-ORG coach en train teams om zelf hun museumreserves te RE-ORGaniseren!

26.11.2021

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de RE-ORG-methode publiceerden ICCROM en CCI de gids Becoming a RE-ORG coach: How to plan and lead a workshop to implement a storage reorganization.

Lees meer
X146225 web

De Kruisiging, het gestolen schilderij uit de kerk van Sainte-Waudru in Bergen

16.11.2021

Al even gegeerd door liefhebbers als door dieven, verdwijnen kunstwerken soms tientallen jaren van de radar alvorens ze weer opduiken. Zo werd in 2017 de Kruisiging, een schilderij van een Antwerpse maniërist uit de vroege 16e eeuw, bij toeval teruggevonden na een arrestatie in Italië. In 1980, 37 jaar eerder, was het werk gestolen uit de collegiale kerk van Sainte-Waudru in Bergen.

Lees meer