Ga verder naar de inhoud

Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Voor vele erfgoedinstellingen is het een uitdaging om de energietransitie praktisch te integreren binnen hun bestaande werking. Het KIK heeft samen met nationale en internationale collega's een praktisch document voor erfgoedinstellingen opgesteld waarin mogelijke energiebesparende maatregelen op korte en middellange termijn worden voorgesteld.

Erfgoedorganisaties zoals musea, archieven en bibliotheken dragen zorg voor ons erfgoed en proberen de kwetsbare objecten in hun collecties zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan een breed publiek, nu en in de toekomst. Om het gebruik van de collecties ook in de toekomst te garanderen worden risico’s bij de bescherming ervan tot een aanvaardbaar minimum beperkt. Naast factoren als licht, pollutie, fysieke krachten en veiligheid speelt het klimaat een rol. Organisaties besteden veel tijd en aandacht aan een veilig binnenklimaat waar mens en object comfortabel zijn. Maar het binnenklimaat beheersen kost veel energie en drukt daarmee enorm op de begroting. Welke mogelijkheden zijn er om energie te besparen en toch een veilige omgeving voor erfgoedcollecties te bieden?

Het KIK en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben, samen met nationale en internationale collega’s, gewerkt aan een tekst die de reeds bestaande internationale klimaatrichtlijnen toepast binnen onze regio. Deze tekst geeft de meeste instellingen de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te implementeren, zonder de collectie in gevaar te brengen. Voor het eerst is er nu ook een Franstalig document, opgesteld door de experten van de Cel duurzaamheid. Deze Klimaatverklaring, in het Nederlands en in het Frans, is een eerste stap en draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Meer nieuws van KIK/IRPA

DSF0757 small

Spelenderwijs kennismaken met preventieve conservatie

26.05.2023

Begin maart, tijdens de opendeurdag en de sectordag van het KIK, heeft de Cel preventieve conservatie met behulp van legoblokjes op een speelse manier het publiek gesensibiliseerd.

Lees meer
DSF3312 small

Nacht van de Kathedralen in Doornik

16.05.2023

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik nam op zaterdag 13 mei deel aan de Europese Nacht van de Kathedralen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Zieken, winnaar van de Erfgoed Challenge 2022, kreeg daarbij een bijzondere rol.

Lees meer