Ga verder naar de inhoud

Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties

Voor vele erfgoedinstellingen is het een uitdaging om de energietransitie praktisch te integreren binnen hun bestaande werking. Het KIK heeft samen met nationale en internationale collega's een praktisch document voor erfgoedinstellingen opgesteld waarin mogelijke energiebesparende maatregelen op korte en middellange termijn worden voorgesteld.

Erfgoedorganisaties zoals musea, archieven en bibliotheken dragen zorg voor ons erfgoed en proberen de kwetsbare objecten in hun collecties zoveel mogelijk beschikbaar te stellen aan een breed publiek, nu en in de toekomst. Om het gebruik van de collecties ook in de toekomst te garanderen worden risico’s bij de bescherming ervan tot een aanvaardbaar minimum beperkt. Naast factoren als licht, pollutie, fysieke krachten en veiligheid speelt het klimaat een rol. Organisaties besteden veel tijd en aandacht aan een veilig binnenklimaat waar mens en object comfortabel zijn. Maar het binnenklimaat beheersen kost veel energie en drukt daarmee enorm op de begroting. Welke mogelijkheden zijn er om energie te besparen en toch een veilige omgeving voor erfgoedcollecties te bieden?

Het KIK en de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) hebben, samen met nationale en internationale collega’s, gewerkt aan een tekst die de reeds bestaande internationale klimaatrichtlijnen toepast binnen onze regio. Deze tekst geeft de meeste instellingen de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen te implementeren, zonder de collectie in gevaar te brengen. Voor het eerst is er nu ook een Franstalig document, opgesteld door de experten van de Cel duurzaamheid. Deze Klimaatverklaring, in het Nederlands en in het Frans, is een eerste stap en draagt bij aan de lopende internationale inspanningen op het gebied van preventieve conservering en duurzaamheid.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer