Ga verder naar de inhoud

Lancering van de online decision support tool AGATO

AGATO is een online decision support tool, speciaal voor beheerders van erfgoedcollecties, gericht op de goede bewaring van historische mixed-media objecten. Het begeleidt de gebruiker bij het inschatten van de risico’s waaraan een collectiestuk wordt blootgesteld en geeft aanbevelingen om in de toekomst schade te vermijden en bewaaromstandigheden te verbeteren.

Beheert u een collectie historische mixed-media objecten? Hoe weet u of deze voorwerpen bestaande uit verschillende materialen goed bewaard worden? Welke materialen lopen het grootste risico op schade? Op welke potentieel schadelijke elementen in de bewaar- of tentoonstellingsomgeving moet u in het bijzonder letten?

Deze tool voor preventieve conservatie is zowel relevant voor kunstcollecties als voor verzamelingen van religieuze objecten, manuscripten, historische (meet)instrumenten, kostuums, ethnografische objecten, e.a.

De tool AGATO werd ontwikkeld door de Cel preventieve conservatie van het KIK in het kader van het Belspo BRAIN-be-project ArtGarden, met de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen als partners.

Pour mieux expliquer l'outil, une vidéo a été réalisée en collaboration avec Linda Wullus, conservatrice de l’Ethnologie Européenne au Musées royaux d'Art et d'Histoire de Bruxelles.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer