Ga verder naar de inhoud

Rubensschilderij succesvol overgebracht naar het KIK

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij 'Maria met kind omringd door Heiligen', van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatie-restauratieproject.

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij 'Maria met kind omringd door Heiligen', van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatieproject. Het schilderij siert al bijna vierhonderd jaar de grafkapel van de meester in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. De uithaling van het schilderij was een uiterst delicate operatie. Dankzij een nauwgezette voorbereiding verliep de hele operatie vlekkeloos. Om veiligheidsredenen werd dit niet voorafgaand aangekondigd.

Rubens' meesterwerk bevond zich in een speciale quarantaineruimte in het KIK. In oktober wordt het schilderij verder onderzocht en wordt het hele kunstwerk uitvoerig gedocumenteerd. Pas daarna kan gestart worden met de conservatie-restauratiebehandeling.

Een ruim tweehonderd jaar oude kopie van Jean Delin werd in het altaar geplaatst. Dit schilderij nam aan het begin van de negentiende eeuw reeds 12 jaar lang de plaats van Rubens' origineel in, dat toen elders in Antwerpen werd bewaard.

Met dank aan alle betrokken instanties voor de uitstekende samenwerking: Kerkfabriek Sint-Jacob Antwerpen, AG Vespa, Steenmeijer architecten, Topstukkenraad, Agentschap Onroerend Erfgoed, Mobull. Het interieur van de Rubenskapel won in 2021 de Erfgoed Challenge, een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nationale Loterij. Het interdisciplinair conservatie-restauratieproject van het schilderij wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Meer nieuws van KIK/IRPA

Adobe Stock 270923984n small

Het Brevier van Geraardsbergen nu online beschikbaar

02.12.2022

Het Brevier van Geraardsbergen, een topstuk van het Belgisch erfgoed dat in Maredsous wordt bewaard, is nu online en in drie talen beschikbaar op een website die er volledig aan is gewijd. Het project Breviarium is het resultaat van een samenwerking tussen het KIK en de KU Leuven.

Lees meer
20220922 Bonka KIK Preview2 09388

Beter inzicht in de vorming van metaaloxalaten in olieverflagen met het MetOx-project

10.11.2022

Licht, vochtigheid en restauratieproducten kunnen chemische reactiesin verfmaterialen veroorzaken. In sommige gevallen worden alteratieproducten zoals metaaloxalaten gevormd, die een grijze sluier kunnen vormen. Via het MetOx-project heeft het Labo polychromie van het KIK, in samenwerking met nationale en internationale partners, deze verschijnselen bestudeerd.

Lees meer