Ga verder naar de inhoud

Rubensschilderij succesvol overgebracht naar het KIK

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij 'Maria met kind omringd door Heiligen', van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatie-restauratieproject.

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij 'Maria met kind omringd door Heiligen', van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatieproject. Het schilderij siert al bijna vierhonderd jaar de grafkapel van de meester in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. De uithaling van het schilderij was een uiterst delicate operatie. Dankzij een nauwgezette voorbereiding verliep de hele operatie vlekkeloos. Om veiligheidsredenen werd dit niet voorafgaand aangekondigd.

Rubens' meesterwerk bevond zich in een speciale quarantaineruimte in het KIK. In oktober wordt het schilderij verder onderzocht en wordt het hele kunstwerk uitvoerig gedocumenteerd. Pas daarna kan gestart worden met de conservatie-restauratiebehandeling.

Een ruim tweehonderd jaar oude kopie van Jean Delin werd in het altaar geplaatst. Dit schilderij nam aan het begin van de negentiende eeuw reeds 12 jaar lang de plaats van Rubens' origineel in, dat toen elders in Antwerpen werd bewaard.

Met dank aan alle betrokken instanties voor de uitstekende samenwerking: Kerkfabriek Sint-Jacob Antwerpen, AG Vespa, Steenmeijer architecten, Topstukkenraad, Agentschap Onroerend Erfgoed, Mobull. Het interieur van de Rubenskapel won in 2021 de Erfgoed Challenge, een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nationale Loterij. Het interdisciplinair conservatie-restauratieproject van het schilderij wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Meer nieuws van KIK/IRPA

Unknown 8 small

Belangrijke aanwezigheid van het KIK op de 20ste ICOM-CC-conferentie in Valencia

20.09.2023

Meerdere collega's nemen momenteel deel aan de 20ste editie van de driejaarlijkse ICOM-CC-conferentie, een toonaangevend evenement op het gebied van erfgoedbehoud, die loopt van 18 tot 22 september in Valencia in Spanje.

Lees meer
DSCF4440 small

Brussels retabel uit Milaan komt terug tot leven

18.09.2023

Het altaarstuk de Aanbidding der Koningen, gemaakt in Brussel maar bewaard in Milaan, werd door het KIK in zijn oude luister hersteld. Het blijkt bovendien vervaardigd door de Bormans-beeldhouwersdynastie.

Lees meer