Ga verder naar de inhoud

Rubensschilderij succesvol overgebracht naar het KIK

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij Maria met Kind omringd door heiligen van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatie-restauratieproject.

Op woensdag 7 september 2022 werd het schilderij Maria met Kind omringd door heiligen van de hand van Pieter Paul Rubens succesvol overgebracht naar het KIK. Hier start nu een interdisciplinair conservatieproject. Het schilderij siert al bijna vierhonderd jaar de grafkapel van de meester in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen. De uithaling van het schilderij was een uiterst delicate operatie. Dankzij een nauwgezette voorbereiding verliep de hele operatie vlekkeloos. Om veiligheidsredenen werd dit niet voorafgaand aangekondigd.

Rubens' meesterwerk bevond zich in een speciale quarantaineruimte in het KIK. In oktober wordt het schilderij verder onderzocht en wordt het hele kunstwerk uitvoerig gedocumenteerd. Pas daarna kan gestart worden met de conservatie-restauratiebehandeling.

Een ruim tweehonderd jaar oude kopie van Jean Delin werd in het altaar geplaatst. Dit schilderij nam aan het begin van de negentiende eeuw reeds 12 jaar lang de plaats van Rubens' origineel in, dat toen elders in Antwerpen werd bewaard.

Met dank aan alle betrokken instanties voor de uitstekende samenwerking: Kerkfabriek Sint-Jacob Antwerpen, AG Vespa, Steenmeijer architecten, Topstukkenraad, Agentschap Onroerend Erfgoed, Mobull. Het interieur van de Rubenskapel won in 2021 de Erfgoed Challenge, een initiatief van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium en de Nationale Loterij. Het interdisciplinair conservatie-restauratieproject van het schilderij wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Bernard, Gonda en Emily Vergnes, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer