Ga verder naar de inhoud

De commissieleden

Onze commissieleden gaan de uitdaging aan. Jij ook?

Muriel Verbeeck

Met trots stellen we ons nieuw commissielid voor: Muriel Verbeeck. Muriel is historica van opleiding, doctor in de letteren en wijsbegeerte en oprichter van het Open Access tijdschrift CeROArt.org. Ze geeft les in conservatie-restauratie, met name als gastdocent aan het Institut National du Patrimoine in Parijs. Zij is ook lid van de onderzoekseenheid Kunst, Archeologie en Erfgoed van de Universiteit van Luik en voorzitter van de wetenschappelijke raad van het KIK. Op het kruispunt van onderwijs en onderzoek, theorie en praktijk is zij gepassioneerd door de nieuwe vragen die het erfgoed stelt, of het nu "klassiek", hedendaags, volks of zelfs immaterieel is.

Waarom Muriel Verbeeck haar steun verleent aan de Erfgoed Challenge?

Thumbnail IMG 0843

"Omdat ik juist van uitdagingen houd – het veranderen van de manier waarop we naar erfgoed kijken, is een echte uitdaging. Erfgoed is wat ons samenbrengt, wat we erven en wat we moeten doorgeven. Het zijn niet alleen schatkisten en familiejuwelen: soms zijn het ook bescheiden en onopvallende dingen die mensen dierbaar zijn. De collectieve gehechtheid die wij tonen kan als een sociale lijm werken, en is op zich een vorm van behoud: we zorgen voor wat we liefhebben. Rekening houden met meer divers erfgoed vereist gezamenlijke reflectie en de ontwikkeling van nieuwe methoden, waarbij het publiek en de gemeenschappen meer betrokken worden. Het is dit aspect waarvoor ik gepassioneerd ben en dat ik wil bevorderen."

Muriel Verbeeck, commissielid van de Erfgoed Challenge

Jannie Haek

Met trots stellen we ons nieuw commissielid voor: Jannie Haek. Je kent hem als gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, Founding Partner van de Erfgoed Challenge.

Waarom Jannie Haek met de Nationale Loterij zijn steun verleent aan de Erfgoed Challenge?

JL Jannie Haek quote web

"De Nationale Loterij heeft het Belgische erfgoed altijd gesteund. Toen het KIK ons de Erfgoed Challenge voorstelde, lag het voor de hand dat wij de Founding Partner zouden worden. Als instelling maakt de Nationale Loterij deel uit van het erfgoed van alle Belgen en het is dan ook niet meer dan normaal dat wij meewerken aan de instandhouding van het erfgoed van België."

Jannie Haek, commissielid van de Erfgoed Challenge

Michel Moortgat

Met trots stellen we ons nieuw commissielid voor: Michel Moortgat. Je kent hem als de CEO van brouwerij Duvel Moortgat in Puurs-Sint-Amands. Michel Moortgat heeft een grote liefde voor erfgoed, zo renoveerde hij een Gents stadspaleis en is hij voorzitter van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Uit passie voor hedendaagse kunst engageert dhr. Moortgat zich tevens als voorzitter van het hedendaags kunstencentrum WIELS in Brussel. Nu zet hij zijn passie voor erfgoed in als commissielid van de Erfgoed Challenge!

Waarom Michel Moortgat zijn steun verleent aan de Erfgoed Challenge?

Michel Moortgat quote web

"Als jonge brouwer luisterde ik altijd graag en veel naar oudere collega’s. Een van hen vertelde me ooit dat wie zijn verleden eert, zijn toekomst verzekert. En dat klopt. Je moet weten van waar je komt om te kunnen beslissen waar je naartoe wil gaan. Zorg dragen voor ons erfgoed is zorg dragen voor ons gemeenschappelijk verleden en zodoende onze gemeenschappelijke toekomst verzekeren."

Michel Moortgat, commissielid van de Erfgoed Challenge

Christophe Deborsu

Vol trots stellen we je ons eerste commissielid voor: Christophe Deborsu. Je kent hem als Wetstraatjournalist, presentator op RTL (C'est pas tous les jours dimanche), auteur van de bestseller Dag Vlaanderen! en columnist voor Het Belang van Limburg. Nu is hij ook commissielid van de Erfgoed Challenge!

Met een brede glimlach en een groot hart voor erfgoed gaat Christophe de Erfgoed Challenge aan. Hij zet zich vol overtuiging en passie in om de Erfgoed Challenge onder de aandacht te brengen van álle Belgen. Want alleen samen kunnen we zorgen voor een betere erfgoedzorg! Iedereen kan bijdragen aan een mooier België, ook jij!

Waarom Christophe Deborsu zijn steun verleent aan de Erfgoed Challenge?

Deborsu Grijs Email

"2030 is een mijlpaal in de geschiedenis van ons land, 200 jaar België. Erfgoed is des te meer een mijlpaal in ons lang gemeenschappelijk verhaal. Wat mooi is: wat de vorige generaties vaak samen hebben gedaan, verbindt ook vandaag. Voor erfgoed zorgen is voor onszelf zorgen. Daarom doe ik graag mee."

Christophe Deborsu, commissielid van de Erfgoed Challenge

Baron Frans van Daele

Verheugd stellen we je ons volgend commissielid voor: baron Frans van Daele, een naam die ongetwijfeld een belletje doet rinkelen. Deze gewezen topdiplomaat liep vooral in de kijker als kabinetschef van koning Filip en van Europees voorzitter Herman Van Rompuy. Vandaag is Frans van Daele onder meer actief als bestuurder van de KU Leuven en van de Muziekkapel Koningin Elisabeth. En nu is hij ook commissielid van de Erfgoed Challenge!

Baron van Daele zet zich met hart en ziel in voor het Belgische erfgoed door de Erfgoed Challenge. Zo brengt hij de Erfgoed Challenge onder de aandacht bij alle Belgen. Alleen collectief kunnen we ervoor zorgen dat het Belgisch erfgoed een betere zorg krijgt.

Voorzitster Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK

Graag stellen wij Hilde De Clercq aan jullie voor. Als algemeen directeur van het KIK gaat ze de Erfgoed Challenge aan als voorzitster van de commissie. Samen met Christophe Deborsu, Hanan Challouki, Muriel Verbeeck, Baron Frans van Daele, Michel Moortgat en Jannie Haek zet ze haar schouders onder de Erfgoed Challenge.

Hilde De Clercq quote web

"Wij ervaren dagelijks hoe sterk de band is tussen mensen en hun erfgoed. Dat lokaal engagement is precies wat we vanuit het KIK meer dan ooit gaan steunen met de Erfgoed Challenge. Samen de zorg voor erfgoed opnemen, dat brengt mensen samen, dat verbindt."

Hilde De Clercq, Algemeen Directeur van het KIK, voorzitster van de commissie van de Erfgoed Challenge
X126925 gold Web

Daag jezelf en je vrienden uit!

Wil je je vrienden, collega's en familie warm maken voor de Erfgoed Challenge?

Deel je enthousiasme voor onze uitdaging!

Je kan onze Facebook, LinkedIn of Youtube bezoeken en met enkele muisklikken delen via jouw social media.

Vul het formulier in

Waarom inschrijven?

  • Erfgoed leeft, en heeft jou van alles te vertellen
  • Blijf op de hoogte van het reilen en zeilen in ons Belgische kunstpatrimonium
  • Er gebeurt meer binnen het KIK dan je denkt, in onze nieuwsbrief openen we onze deuren
  • We nodigen partners, bedrijven, onderzoekers, restaurateurs, studenten uit om de dialoog aan te gaan

Met dank aan de Founding Partner van de Erfgoed Challenge