Ga verder naar de inhoud

Het interieur van het Van Buuren Museum & Tuinen

Het Van Buuren Museum & Tuinen, gelegen in Ukkel, is een opmerkelijke art deco-villa die tussen 1924 en 1928 werd gebouwd door het welvarende Belgisch-Nederlandse echtpaar David en Alice van Buuren. Het onderscheidt zich door zijn prachtige combinatie van architectuur, design, kunstwerken en tuinen. Het behoud van dit erfgoed is echter een echte uitdaging: het interieur veroudert. Steun ons bij de restauratie van het houtwerk, het textiel en de meubels, die al bijna een eeuw de schoonheid van dit huis sieren.

Ik stem nu
1779

Een verfijnde smaak

De villa van de Van Buurens is een schoolvoorbeeld van de art-deco-stijl. Aan de buitenkant heeft het de kenmerken van de stijl van de Amsterdamse School. De architectuur en het interieur harmoniseren perfect met de tijdsgeest van het interbellum. De originele elementen, zoals glas-in-loodramen, zeldzaam meubilair, unieke wandtapijten, beeldhouwwerken en een schilderijencollectie, weerspiegelen de verfijnde smaak van de Van Buurens. Na de dood van haar man David (1886-1955) transformeerde Alice (1890-1973) het huis in een museum om hun collectie te bewaren en hun levensstijl met het publiek te delen. Het museum biedt de kans om zich onder te dompelen in de authentieke sfeer van de tijd en bevoorrechte toegang te krijgen tot waardevol historisch en artistiek erfgoed. Naast het interieur zijn de tuinen van het Van Buuren Museum een belangrijke attractie.

Het meubilair als kunstwerk

De verschillende vertrekken zijn met zorg ingericht door gerenommeerde decorateurs uit België, Nederland en Frankrijk. Zij verzorgden onder meer het salon, de eetkamer, het bureau, het atelier, de muziekzaal, de vestibule en de hal. Het originele meubilair in het museum, ontworpen door ambachtslieden die deelnamen aan de Parijse tentoonstelling van decoratieve kunsten in 1925, belichaamt het uitstekende vakmanschap van die periode. In tegenstelling tot andere historische huizen die transformaties of moderniseringen hebben ondergaan, heeft dit huis een zeldzame eigenheid: elk meubelstuk is al bijna een eeuw op zijn oorspronkelijke plaats gebleven. De tijd lijkt te hebben stilgestaan om de visie van de eigenaren intact te houden. Het is opmerkelijk dat het interieur voor zover geweten het enige in art-deco-stijl is dat sinds de jaren 1920 volledig bewaard is gebleven.

Eeuwig vakmanschap hersteld

Een deel van het meubilair in het huis is de afgelopen 15 jaar gerestaureerd, maar de volgende fasen zijn gepland voor objecten die 100 jaar onveranderd zijn gebleven en nog nooit zijn gerestaureerd. Eerst zal grondig moeten worden onderzocht waar het houtwerk, de bekleding, of stoffen, tekenen van slijtage, verkleuring of andere schade vertonen. Het interieur zal daarna behandeld worden met respect voor de originele materialen en technieken. Dankzij de juiste ingrepen kunnen bezoekers de bijzondere, intact gebleven inrichting blijven bewonderen, wat essentieel is voor het voortbestaan van het museum als een levend kunst- en designmonument. Restauratie speelt dus een cruciale rol in het bewaren van dit unieke erfgoed, zodat het zijn historische, artistieke en toeristische waarde kan behouden.

Studio Dominique, Jaap Gidding, Felix Aublet, Sonia Delaunay, Maurice Gaspard, Jan Eisenloeffel en anderen, Meubilair en textiel, 1924-1928, (Ukkel, Van Buuren Museum & Tuinen).

Lees meer over onze sponsors

Of stem je liever op...?

De kunstwerken in de kasteelkapel van Edingen

Een kostbaar 19de-eeuws interieur met middeleeuwse fragmenten

Het Besloten Hofje uit Antwerpen

Een 16de-eeuwse intrigerende miniatuurwereld in een eikenhouten kastje

Het doksaal van Karel V in Walcourt

Een monumentaal laatgotisch stenen meesterwerk midden in de kerk