Ga verder naar de inhoud

8th Architectural Finishes Research Conference

Een internationale conferentie over de afwerking in en op gebouwen, georganiseerd door partners uit de Lage Landen

Datum en tijdstip
29 mei 2024 00:00 - 01 juni 2024 00:00
Locatie
Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Van 29 mei tot 1 juni 2024 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gastheer van de Engelstalige Architectural Finishes Research Conference. Deze vierdaagse conferentie vindt plaats in Amsterdam en wordt georganiseerd door de RCE samen met gerenommeerde partners uit de lage landen: KIK, SRAL ‒ The Conservation Institute, Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Universiteit van Amsterdam (UvA).

Deze periodieke conferentie biedt een platform voor het professionele werkveld van kleurhistorisch onderzoek. We wisselen nieuwe ontwikkelingen in interpretatie, conservatie, documentatie en omgang met historische afwerkingen uit, waarbij afstemming over gemeenschappelijke standpunten plaatsvindt. Onderling begrip tussen de verschillende deelnemers staat sterk in het vaandel. De conferentie wil bijdragen aan een competente, sterk samenhangende mondiale gemeenschap van onderzoekers.

LOGO AFR8 JPG 1
LOGO AFR8 JPG

Meer info

Specialisten op het gebied van Architectural Finishes Research (kleurhistorisch onderzoek, AFR) komen van 29 mei tot en met 1 juni van over de hele wereld samen in Amsterdam voor de achtste editie van deze internationale AFR-conferentie. Dit vierdaagse evenement gaat over kleurhistorisch onderzoek naar de afwerking in en op gebouwen. De titel Past forward, from paint to finishes zegt het al: de nadruk ligt niet langer alleen op verf, maar op alle kleurrijke afwerkingsmaterialen.

De organiserende partners hopen het perspectief van de Lage Landen te bieden op het onderzoek naar historische afwerkingen in gebouwd erfgoed. Aan de hand van verschillende thema's worden overeenkomsten en verschillen tussen de AFR-praktijk in de Lage Landen en de rest van de wereld verkend.

LOGO AFR8 JPG part 2

Onderzoekers van over de hele wereld presenteren tijdens het congres hun onderzoeksresultaten en wisselen ideeën uit over een verscheidenheid aan onderwerpen. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het gebruik van standaarden, innovatieve technieken en vaardigheden, gezondheids- en klimaatbewustzijn, lessen uit eerdere projecten, transculturele invloeden en het specifieke perspectief van de Lage Landen in relatie tot AFR.

De organiserende partners nodigen iedereen die geïnteresseerd is in het behoud en de studie van historische architectonische afwerkingen uit om deel te nemen aan dit internationale evenement, hun laatste onderzoek te delen, van elkaar te leren en mee te bouwen aan een sterke, wereldwijde AFR-gemeenschap.

Inschrijven is verplicht

Nu inschrijven

Aankomende evenementen van het KIK

The Archduchess Isabella (1566-1633). Artistic Agency between Madrid and the Southern Netherlands

12 september 2024 09:00 - 13 september 2024 16:00 - Instituto Cervantes & Royal Institute for Cultural Heritage, Brussels

The twenty-third Art History Seminar of the Royal Institute for Cultural Heritage (KIK-IRPA) is organised in collaboration with the research project AGENART at Universidad Autónoma de Madrid (UAM). It will take place on 12th-13th September 2024 at the Royal Institute for Cultural Heritage and at the Instituto Cervantes, both in Brussels, highlighting various fascinating aspects of the artistic patronage of the remarkable woman who was the Archduchess Isabella, who lived in Madrid and Brussels between 1566 and 1633.

Details bekijken

Summer School 2024: Energiebesparing voor culturele erfgoedinstellingen

01 juli 2024 09:00 - 12 juli 2024 18:00 - KIK, Brussel

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationale Summer School in samenwerking met het Internationaal studiecentrum voor het behoud en de restauratie van cultuurgoederen (ICCROM).

Details bekijken