Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt de Erfgoed Challenge?

Erfgoed verdient de beste zorg

De kerk waarin je trouwde. De processie in je stad. Dat schilderij waar je blik op bleef hangen. Dit alles is ons uniek en bijzonder erfgoed.

Iedereen heeft een favoriet kunstwerk of monument dat hem of haar nauw aan het hart ligt. Het verbindt ons met anderen, over verschillende generaties heen. Stel dat dat erfgoed er op een dag niet meer is. Hoe zou je je dan voelen?

Het antwoord is voor iedereen anders, maar er is één constante: emotie. Want erfgoed raakt ons allemaal.

Hoe werkt de uitdaging?

Stap 1: het KIK daagt uit!

We nodigen elke Belg uit om erfgoed voor te dragen dat béter verdient: betere zorg, een gepaste opstelling, meer aandacht. Samen voor een betere erfgoedzorg!

Elk jaar, in het najaar, maken we de lijst van genomineerde erfgoedschatten bekend en kan jij stemmen voor jouw favoriete erfgoed. De erfgoedschat met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. De winnaar van de Publieksprijs krijgt een financiële ondersteuning bij de conservatie-restauratie ter waarde van 5000 euro. Vervolgens duidt een speciale commissie van Bekende Belgen één project aan als hoofdwinnaar. Ze zullen hun beslissing baseren op een reeks criteria, waaronder het succes van de publieke stemcampagne, het bovenlokale belang van het werk en de urgentie van de conserverings- en/of restauratiebehandeling. De Hoofdwinnaar wordt een jaar lang door het KIK ondersteund in communicatie en fondsenwerving.

Volg de Erfgoed Challenge op onze sociale media of via de nieuwsbrief.

Stap 2: handen uit de mouwen

We zetten lokale campagnes, beschermcomités en vriendenkringen op om samen de zorg voor de winnende erfgoedschatten op te nemen. Daarbij rekenen we op de hulp van alle Belgen! Want het erfgoed, dat zijn wij.

Stap 3: samen zorgen

Samen starten we de conservatie van de gekozen erfgoedschat.

Resultaat? Erfgoed waar wij en toekomstige generaties allemaal van mogen genieten.

Stap 4: repeat!

Elk jaar vernieuwen we de erfgoedlijst. Iedereen kan daarvoor erfgoed nomineren. Samen met jou en de commissie kiezen we elk jaar opnieuw een erfgoedschat uit, waarvan we samen de toekomst verzekeren.