Ga verder naar de inhoud

Hoe werkt de Erfgoed Challenge?

Erfgoed verdient de beste zorg

De kerk waarin je trouwde. De processie in je stad. Dat schilderij waar je blik op bleef hangen. Dit alles is ons uniek en bijzonder erfgoed.

Iedereen heeft een favoriet kunstwerk of monument dat hem of haar nauw aan het hart ligt. Het verbindt ons met anderen, over verschillende generaties heen. Stel dat dat erfgoed er op een dag niet meer is. Hoe zou je je dan voelen?

Het antwoord is voor iedereen anders, maar er is één constante: emotie. Want erfgoed raakt ons allemaal.

Stap 1: het KIK daagt uit!

We nodigen elke Belg uit om erfgoed voor te dragen dat béter verdient: betere zorg, een gepaste opstelling, meer aandacht. Samen voor een betere erfgoedzorg!

Dit jaar nomineerden wij alvast enkele erfgoedschatten die we opnieuw willen doen schitteren. Op 11 oktober 2022 maken wij de lijst bekend en kan ook jij stemmen voor jouw favoriet erfgoed tot en met 27 november. De erfgoedschat met de meeste stemmen wint de Publieksprijs. Vervolgens duidt een speciale commissie van Bekende Belgen één project aan als hoofdwinnaar. De winnaar van de Publieksprijs krijgt een financiële ondersteuning bij de conservatie-restauratie ter waarde van 5.000 euro. De Hoofdwinnaar wordt een jaar lang door het KIK ondersteund in communicatie en fondsenwerving

Ook in 2023 ligt de bal in jouw kamp. Jij kan als publieke erfgoedbeheerder een erfgoedschat aandragen voor de Erfgoed Challenge! Draag hier een erfgoedschat aan voor de Erfgoed Challenge.

Stap 2: handen uit de mouwen

We zetten lokale campagnes, beschermcomités en vriendenkringen op om samen de zorg voor onze erfgoedschatten op te nemen. Daarbij rekenen we op de hulp van alle Belgen! Want het erfgoed, dat zijn wij.

Stap 3: samen zorgen

Samen starten we de conservatie van de gekozen erfgoedschat.

Resultaat? Erfgoed waar wij en toekomstige generaties allemaal van mogen genieten.

Stap 4: repeat!

Elk jaar vernieuwen we de erfgoedlijst. Iedereen kan daarvoor erfgoed nomineren. Samen met jou en de commissie kiezen we elk jaar opnieuw een erfgoedschat uit, waarvan we samen de toekomst verzekeren.