Ga verder naar de inhoud

Een ode aan kleur: terugblik op het 12de BRK-APROA Colloquium

Op 16 en 17 november 2023 kwamen professionals uit de restauratie en cultureel erfgoed samen tijdens de 12de editie van het BRK-APROA Colloquium, getiteld 'Nieuwe kijk op oude kleur in de conservatie-restauratie'. Het congres, dat plaatsvond in hartje Brussel, bood de gelegenheid om geavanceerde kennis en innovaties op het gebied van conservatie en restauratie uit te wisselen.

Tijdens de 12de editie van het BRK-APROA Colloquium, getiteld 'Nieuwe kijk op oude kleur in de conservatie-restauratie', die plaatsvond op 16 en 17 november 2023, verkenden de deelnemers 18 uiteenlopende thema's op het gebied van restauratie. Meer dan 130 erfgoedprofessionals kwamen bijeen om uit te wisselen over onderwerpen gerelateerd aan kleur: van zwart tot vijftig tinten wit, van perkament tot de versiering van architectuur. De deelnemers konden hun ervaringen en ideeën delen met de 25 sprekers om elkaars kennis te verrijken.

Marie-Christine Claes sprak over het probleem van orthochromatisme in oude foto's; Emmanuelle Job en Elke Otten over de geschiedenis van het decor en de verlichting van het halfrond van de Senaat; en Judy De Roy presenteerde haar studies over traditionele polychromietechnieken op marmer en albast. De presentaties benadrukten het belang van het begrijpen van originele methodes voor gepaste conservatie, evenals de rol van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie in het behoud en de valorisatie van erfgoed. Camille De Clercq, hoofd van het Departement Conservatie-Restauratie van het KIK, presenteerde de conclusies. Op het congres werd ook de 5de BRK-APROA Prijs uitgereikt aan Norman Verschueren voor zijn proefschrift over het mechanisch gedrag van beschilderde panelen.

1700473567587

Het succesvolle evenement werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Fondation Périer-D'Ieteren, Duvel Moortgat, de Vlaamse overheid en uitgeverij die Keure. We willen alle sprekers, partners en deelnemers van harte bedanken voor hun belangrijke bijdrage aan dit evenement.

Meer nieuws van het KIK

Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer
Foto3

Kanselier Rolin in 3,5 miljard pixels. Een meesterwerk van Van Eyck zoals je het nog nooit gezien hebt

23.04.2024

Het Louvre in Parijs vroeg onlangs de medewerking van het KIK voor de tentoonstelling 'Revoir Van Eyck. La Vierge du Chancelier Rolin', die nog loopt tot 17 juni 2024. Het gerestaureerde schilderij De Maagd van kanselier Rolin werd opnieuw tot in de kleinste details in beeld gebracht en kreeg een eigen rubriek op de website Closer to Van Eyck.

Lees meer