Ga verder naar de inhoud

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist

In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Voor de gelegenheid werd het pronkstuk van de tentoonstelling ‒ het portret van Despauterius ‒ zorgvuldig bestudeerd door het KIK en gerestaureerd door de onafhankelijke restaurateur Inge Noppe. De interdisciplinaire studie werd uitgevoerd in samenwerking met de stad Ninove en historicus Dirk Van de Perre, die onderzoek deed naar de identiteit van de geportretteerde en de herkomst van het schilderij.

De resultaten van wetenschappelijke beeldvorming, laboratoriumanalyses en kunsthistorisch onderzoek bevestigen de authenticiteit van het schilderij en leidden tot enkele onverwachte ontdekkingen! De achtergrond van het schilderij, die nu blauw is, was oorspronkelijk rijkelijk verguld en beeldde waarschijnlijk een wapenschild af. Nog verbazingwekkender: met röntgen- en macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) brachten we aan het licht dat onder de inscriptie "Io[ann]es Despavterivs" op de lijst het opschrift "Priscianus Gra[m]matic[us]" staat. Dat verwijst naar Priscianus van Caesarea, de Latijnse grammaticus uit het begin van de 6e eeuw.

Ontdek de geheimen van dit mysterieuze schilderij in het nieuwe, rijk geïllustreerde nummer van het tijdschrift Het Land van Aalst, dat volledig gewijd is aan het portret van Despauterius:

En ga het prachtige kunstwerk bewonderen op de gratis tentoonstelling in Ninove:

Meer nieuws van het KIK

Het zwaar getroffen museum voor Schone Kunsten en Keramiek

Erfgoed en watersnood

20.07.2021

We zijn allemaal geschrokken door het vreselijke nieuws van de watersnoodramp die ons land trof. Ons hart gaat in de eerste plaats uit naar alle slachtoffers en hun familie. Naast het onnoemelijk menselijk leed zijn ook tal van musea, monumenten en erfgoedsites bedreigd door deze ramp.

Lees meer
Mirror Mirror KIKIRPA leaflet1

Het KIK in een nieuw jasje

10.06.2021
Lees meer