Ga verder naar de inhoud

De Despauterius van Ninove: portret van een wereldberoemd latinist

In 2020 vieren we de 500e sterfdag van de beroemde Vlaamse Latijnse grammaticus Johannes Despauterius. Dit jaar organiseert Ninove, de geboortestad van de illustere humanist, een grote tentoonstelling.

Voor de gelegenheid werd het pronkstuk van de tentoonstelling ‒ het portret van Despauterius ‒ zorgvuldig bestudeerd door het KIK en gerestaureerd door de onafhankelijke restaurateur Inge Noppe. De interdisciplinaire studie werd uitgevoerd in samenwerking met de stad Ninove en historicus Dirk Van de Perre, die onderzoek deed naar de identiteit van de geportretteerde en de herkomst van het schilderij.

De resultaten van wetenschappelijke beeldvorming, laboratoriumanalyses en kunsthistorisch onderzoek bevestigen de authenticiteit van het schilderij en leidden tot enkele onverwachte ontdekkingen! De achtergrond van het schilderij, die nu blauw is, was oorspronkelijk rijkelijk verguld en beeldde waarschijnlijk een wapenschild af. Nog verbazingwekkender: met röntgen- en macro-röntgenfluorescentie (MA-XRF) brachten we aan het licht dat onder de inscriptie "Io[ann]es Despavterivs" op de lijst het opschrift "Priscianus Gra[m]matic[us]" staat. Dat verwijst naar Priscianus van Caesarea, de Latijnse grammaticus uit het begin van de 6e eeuw.

Ontdek de geheimen van dit mysterieuze schilderij in het nieuwe, rijk geïllustreerde nummer van het tijdschrift Het Land van Aalst, dat volledig gewijd is aan het portret van Despauterius:

En ga het prachtige kunstwerk bewonderen op de gratis tentoonstelling in Ninove:

Meer nieuws van het KIK

IMG 03facingprovisoireavanttransport

Studie en conservatie van twee getroffen kunstwerken

14.07.2022 - door Lionel Dutrieux

Erika Rabelo en Violette Demonty, conservators-restaurateurs in het Atelier polychrome houtsculptuur, vertellen over twee polychrome sculpturen uit het Museum voor Schone Kunsten en Keramiek in Verviers die na de overstromingen van juli 2021 naar het KIK werden overgebracht voor studie en conservatie.

Lees meer
KIKIRPA 01 troozglisedeprayoncrop

Oproep tot getuigenissen

14.07.2022 - door Robrecht Janssen

Voor de ontwikkeling van behandelingsvoorstellen, en ter voorbereiding op toekomstige crisissen, roept het KIK getuigen op om erfgoed, getroffen door de watersnoodramp van verleden jaar, te melden.

Lees meer