Ga verder naar de inhoud

De droom van Paul Rolland eindelijk verwezenlijkt: nieuwe publicatie van ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven

Het boek Robert Campin, Roger de le Pasture (Rogier van der Weyden), Jacques Daret. Paul Rolland (1896-1949) is nu gratis verkrijbaar via download!

PF CONTRIB 17 cover

Auteurs Jean-Luc Pypaert en Dominique Deneffe zorgden voor de analyse, transcriptie en aanvulling van het originele getypte manuscript van Paul Rolland, dat wordt bewaard in ons Studiecentrum Vlaamse Primitieven. Daarmee voltooien ze het levenswerk van deze Doornikse kunsthistoricus, die zo'n 70 jaar geleden overleed alvorens hij zijn archiefonderzoek kon publiceren.

Een must voor alle onderzoekers van Robert Campin, Rogier van der Weyden en Jacques Daret!

Meer nieuws van het KIK

SA20 cover WEB

Publicatie van een nieuwe Scientia Artis!

10.06.2024

Van de Brusselse familie beeldhouwers du Quesnoy - de vader, Hiëronymus de Oudere, en zijn twee zonen, Frans en Hiëronymus de Jonge - zijn alleen het leven en werk van de oudste zoon, Frans du Quesnoy, beroemd in Rome, grondig bestudeerd. Maar wie was zijn jongere broer, Hiëronymus de Jonge? Wat weten we over zijn leven en werk? Heel weinig. Ondanks zijn briljante carrière als beeldhouwer en hofarchitect voor de gouverneur van de voormalige Nederlanden, Leopold Willem (1647-1656), werd zijn werk door critici verwaarloosd na zijn terdoodveroordeling in 1654.

Lees meer
Rubenskapel Steen 2

Stenen monumenten in de Rubenskapel ondergaan grondig onderzoek

24.04.2024

Als het maar niet té veel stof doet opwaaien. Letterlijk dan. De beelden in de Rubenskapel, winnaar van de eerste Erfgoed Challenge, krijgen een grondige conservatie-restauratiebehandeling door het Atelier steensculptuur van het KIK. Begin februari 2024 gingen onze steenexperten in de Sint-Jacobskerk in Antwerpen van start. Dat was alleen maar mogelijk dankzij de financiële steun van onze vele schenkers. Waar staan we nu, bijna drie maanden na de aanvang van de ambitieuze restauratie?

Lees meer