Ga verder naar de inhoud

Robert Campin, Roger de le Pasture (Rogier van der Weyden), Jacques Daret

Paul Rolland (1896-1949)

Auteur(s)
J.-L. Pypaert & D. Deneffe (transcriptie van het originele getypte manuscript)
Details
ISBN 978-2-930054-42-1
2021, KIK, IX + 105 p., XXI pl.
Beschikbaar in het Frans
Reeks: Bijdragen
17
Prijs
Gratis
PF CONTRIB 17 cover

De Doornikse historicus, Paul Rolland (1896-1949), heeft doorheen zijn korte loopbaan archiefonderzoek gedaan naar de schilders: Robert Campin, Roger de le Pasture (Rogier van der Weyden) en Jacques Daret. Toen hij in 1949 plots overleed, was zijn manuscript zo goed als klaar voor publicatie. Toch is het nooit zover gekomen.

Het KIK bewaart in het Studiecentrum Vlaamse Primitieven een ongepubliceerde tekst van Rolland gebaseerd op waardevolle archiefstukken over deze drie pioniers van de primitieve Vlaamse schilderkunst. Vele van de onderzochte archiefstukken gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren bij de bombardementen op Doornik. Het originele manuscript van Rolland is een getypte tekst, die op sommige plaatsen moeilijk leesbaar is met enkele annotaties en correcties door de auteur zelf aangebracht. Deze tekst werd zorgvuldig geanalyseerd, getranscibeerd en uitgegeven door het Studiecentrum en van een voorwoord voorzien.

De droom van Paul Rolland wordt uiteindelijk, na meer dan 70 jaar, gerealiseerd met de uitgave van zijn levenswerk binnen de reeks “Bijdragen tot de Studie van de Vlaamse Primitieven”. Men vindt er voor elk van deze schilders, Robert Campin, Roger de le Pasture (Rogier van der Weyden) et Jacques Daret, een uitgebreide biografische notitie met een overzicht van hun werken. De tekst, vlot in het Frans geschreven, is gebaseerd op een chronologisch overzicht van de archiefdocumenten, die rijkelijk in de voetnoten werden aangevuld met talrijke authentieke vermeldingen uit deze stukken en bibliografische referenties. De keuze van de illustraties die door Rolland werd gemaakt om zijn publicatie op te luisteren, werd door de uitgevers gerespecteerd.

Deze publicatie is een echte aanrader voor iedere onderzoeker of lezer geïnteresseerd in deze meesters en hun werken.

Meer weten over deze publicatie of dit project? Neem contact met ons op:
Toon email

Meer publicaties van het KIK

Bulletin31 WEB

Bulletin 31 | 2004-2005

ISSN 0085-1892, 2007
€ 15
Bulletin
31
Meer weten
Bulletin6 WEB

Bulletin 6 | 1963

ISSN 0085-1892, 1963
€ 6
Bulletin
6
Meer weten