Ga verder naar de inhoud

Opname van een documentaire over het KIK

Regisseur Nina Degraeve kon de experts van het KIK ontmoeten voor een documentaire over de 75ste verjaardag van het Instituut, geproduceerd met de hulp van Belspo. De film is inmiddels opgenomen en gaat in de zomer in première.

Nina Degraeve, de regisseur

Na ervaring te hebben opgedaan bij het Noord-Ierse televisiestation RTE-NEWS Belfast, begon Nina Degraeve een opleiding filmregie en -productie aan de Haute École Libre de Bruxelles Ilya Prigogine in Brussel, die ze in 2017 afrondde. Tijdens haar studies maakte ze verschillende films over kunstenaars als Eric Kengen, Romina Remmo, Igor Tishin en Boris Lehman. Na een afstudeerfilm over de kunstenaar Ray Richardson, die goed ontvangen werd op festivals en verschillende prijzen ontving, zet ze haar nieuwsgierigheid naar het artistieke milieu voort met deze documentaire over het KIK en twee andere projecten in uitvoering: "From Screen to Canvas", over de invloed van cinema op drie Engelse figuratieve schilders, en "Portrait of Desire", een experimentele documentairefilm over de kunstenaar Romina Remmo.

Onverwachte ontdekkingen

De regisseur heeft als doel het menselijke element centraal te stellen: "De getuigenis van de betrokkenen zal het verhaal van de film versterken en helpt licht te werpen op hun beroepen, die weinig bekend zijn bij het grote publiek. Ook wil ik de interdisciplinaire aanpak benadrukken." De locatiescouting voor de film vond begin februari plaats en de opnames gebeurden eind februari. "Het is echt de moeite waard om alle verschillende departementen te leren kennen," vertelt Nina. "Ik heb dingen ontdekt die ik nog niet wist. Het KIK wordt vaak voorgesteld als een plaats voor de restauratie van schilder- en beeldhouwkunst, maar het is veel meer dan dat: je vindt hier ook textiel, glas, keramiek en metaal, en nieuwe thema's als duurzaamheid komen aan bod. De instelling heeft een toekomstvisie voor het behoud van erfgoed." De moeilijkheid voor Nina is natuurlijk om de rijke diversiteit binnen het KIK in de tijdspanne van een documentaire te tonen. "Ik wil niemand vergeten, maar ik moest keuzes maken."

Een ervaren filmploeg

Natacha Hostyn, de producent en productieleider, verzamelde een ervaren team: filmmaker Léo Lefèvre, die tijdens de opnames werd bijgestaan door Bertrand Gatot, geluidstechnicus Harry Charlier en assistent-regisseur Coline Bastin. Tijdens de vijf opnamedagen interviewde Nina Degraeve vele collega's over hun werk en over hun passie voor de bescherming van het Belgische erfgoed. De film wordt geproduceerd door IOTA Production (Isabelle Truc), een internationaal gerenommeerd productiehuis dat, met meer dan vijftig documentaires op zijn naam, opkomende regisseurs steunt en bijzondere aandacht besteedt aan projecten van vrouwen. "Ons hart klopt voor films met een relevant en origineel standpunt en een coherente en sterke artistieke aanpak", legt Natacha Hostyn uit.

In première tijdens de Open Monumentendagen

De volgende stap is nu de montage van de film. Guillaume Nolevaux krijgt de moeilijke taak om de talrijke beeldfragmenten samen te voegen. De montage vindt plaats in het voorjaar en wordt gevolgd door de bewerking en kleurcorrectie, twee belangrijke processen in de postproductie van de film vóór de oplevering in de zomer. De première vindt plaats tijdens de Heritage Days (Open Monumentendagen). Bedankt aan Belspo om dit project mogelijk te maken en met deze film het grote publiek een blik achter de schermen van het KIK te gunnen in het kader van zijn 75ste verjaardag.

Meer nieuws van het KIK

DSF2383 small

"Horizon 2030 Powered by Loterie Nationale — Nationale Loterij" in het Jubelpark

08.04.2024

Deze lente en zomer kan je in het Jubelpark in Brussel, waar het KIK gehuisvest is, voor het eerst naar het stadsfestival Horizon 2023 Powered by Loterie Nationale - Nationale Loterij. In het programma van het festival staan erfgoed, kennis en culturele instellingen centraal. Horizon 2030 biedt een voorproefje van wat het toekomstige Jubelpark zal worden tegen 2030: het sociaalculturele vlaggenschip van België in een prachtig groen kader. Op zaterdag 13 april zal de Horizon 2030 Lift Off de feestelijke start van het project markeren.

Lees meer
F3 P1 Foto 20

Derde fase Lam Gods: eerste resultaten beloven schitterende apotheose

26.03.2024

Sinds mei 2023 loopt de derde en laatste fase van de grootscheepse conservatie-restauratiecampagne van het Lam Gods door het KIK. De voorbije maanden heeft het team niet-originele vernissen weggenomen en de verflagen eronder uitvoerig bestudeerd. Momenteel is men, na het advies van de internationale commissie van experten, begonnen met het verwijderen van 16de-eeuwse overschilderingen. Nu al zijn de eerste resultaten adembenemend mooi.

Lees meer