Ga verder naar de inhoud

E-RIHS: naar een Europese onderzoeksinfrastructuur

Onze collega Wim Fremout coördineert de Belgische eenheid van de Europese onderzoeksinfrastructuur voor erfgoedwetenschappen (E-RIHS), ter ondersteuning van de interpretatie, documentatie, het behoud en beheer van erfgoed in Europa. Ontdek meer op de nieuwe E-RIHS-website.

Onze collega Wim Fremout is de coördinator van het Belgische knooppunt van de Europese onderzoeksinfrastructuur voor erfgoedwetenschappen (E-RIHS). E-RIHS staat voor European Research Infrastructure Heritage Science. E-RIHS biedt de Europese gemeenschap van erfgoed­onder­zoekers een (inter)nationaal netwerk waarin partners elkaar toegang geven tot expertise, onderzoeksfaciliteiten en -data. De Belgische cluster is opgericht in 2019 en bestaat uit gegevens van drie gerenommeerde federale wetenschappelijke instellingen: het KIK, KMKG en KBR.

De archieven van het KIK zijn een unieke en interdisciplinaire bron voor wetenschappelijke, fotografische en technische documentatie van het cultureel erfgoed van België. Het bevat rapporten, afbeeldingen, sets van wetenschappelijke gegevens, stalencollecties en referentiematerialen voor schilderijen, historische interieurs, muurschilderingen, textiel, metalen, glas, leer, papier, steensculpturen, houten sculpturen en monumenten.

Momenteel zijn er nationale eenheden actief in België, Cyprus, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, Slovenië en het Verenigd Koninkrijk. Leden van nationale nodes bieden toegang tot onderzoeksfaciliteiten, training, advies, technologietransfer en -verspreiding, gereguleerd door specifieke richtlijnen.

Lees meer over dit project op de nieuwe E-RIHS-website.

Meer nieuws van het KIK

DSF2141

De preparatie van monsters voor C14-analyse

27.11.2023

Hoe bereid je organisch materiaal voor om het te kunnen dateren met de radiokoolstofmethode? Marie-Gabrielle Durier en Élise Brunello leggen de belangrijkste stappen van het proces uit, met skeletmateriaal als voorbeeld. Volg het proces van het schoonmaken van de beenderen tot het vriesdrogen.

Lees meer
DSF1372 small

'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS

23.11.2023

Ter ere van 20 jaar Vlaams Topstukkendecreet opende de spraakmakende tentoonstelling 'Zeldzaam & Onmisbaar' in het MAS. Je ontdekt een bonte verzameling erfgoedobjecten, waarvan er heel wat door experten van het KIK gedocumenteerd, onderzocht en gerestaureerd zijn.

Lees meer