Hartendief van de maand - 02/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit de collectie. Voor februari tonen we je graag de mooie afbeeldingen van de laatgotische Bourgondische Kapel in de Lange Nieuwstraat in Antwerpen.
De valorisatie en de verspreiding op nationaal en internationaal vlak van wetenschappelijke gegevens: dat is een van de vele missies van het KIK. Deze ambitie krijgt concreet vorm via BALaT, onze online databank die fungeert als vitrine voor de rijkdom van het Belgische erfgoed. Met bijna 750 000 beelden die alle aspecten van het Belgische artistieke erfgoed omvatten, is BALaT een ware schatkamer van kennis die elke dag verder wordt aangevuld.
Om je kennis te laten maken met deze vaak verborgen parels, zet onze Fototheek elke maand een favoriete foto of fotoreeks van een kunstwerk in de kijker; geselecteerd uit recente of oudere foto’s. Ze getuigen van de veelzijdigheid en de expertise van de medewerkers van het KIK. Dankzij hun dagelijkse inzet worden deze kostbare erfgoedobjecten bestudeerd, gerestaureerd, gevaloriseerd en geïnventariseerd.
Voor februari is onze hartendief de Antwerpse 'Bourgondische Kapel' uit 1490, met haar glas-in-loodramen en muurschilderingen.
Een online inventaris
In mei 2022 werd deze kapel geïnventariseerd door een kunsthistoricus en een fotograaf van het KIK, die een zestigtal foto's namen van dit erfgoedmonument. De foto's benadrukken de cruciale rol die de inventaris van het Belgische artistieke erfgoed speelt in het behoud en de promotie van het culturele erfgoed van ons land.
Voormalige Hof van Immerseel
De huiskapel van het voormalige Hof van Immerseel is een prachtig voorbeeld van laatgotische architectuur. De kapel werd vermoedelijk in de jaren 1490 gebouwd in opdracht van Jan I van Immerseel. Hij had het hof geërfd van zijn vader.
Jan I van Immerseel versierde de kapel met indrukwekkende muurschilderingen die de band tussen de Bourgondische en Oostenrijkse huizen benadrukken. De schilderingen tonen heraldische symbolen, wapenschilden en scènes die verwijzen naar vorstelijke huwelijken, zoals dat van Filips de Goede en Isabella van Portugal.
Via omwegen kwam het complex in 1926 in het bezit van de Antwerpse verzekeringsmaatschappij Securitas, die de schilderingen liet restaureren door A. Van Poeck. Ze waren al een keer eerder behandeld en herwerkt in 1876. Vanaf 1972 volgde een grondige restauratie onder leiding van architect Joseph Louis Stynen, met conservering van de schilderingen door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.
Gewelven, glasramen, muurschilderingen
Opvallend is de gewaagde architectuur van het gewelf, dat geen centrale steun heeft, maar eindigt in hangende sculpturen. Deze beelden tonen de Passiewerktuigen van Christus, namelijk het kruis, de doornenkroon, de kolom van de geseling, het schenkblad van Pilatus, het Veronicadoek, de rietstok met de spons, de hamer en de nagels, de ladder, de lijkwade en het graf met de balsemvaten der drie Maria's, telkens vergezeld van engelenfiguren.
De kapel had ook indrukwekkende glas-in-loodramen, waarvan slechts enkele oorspronkelijke fragmenten bewaard zijn gebleven.
De huiskapel van het Hof van Immerseel wordt sinds de publicatie van een platenalbum door baron A. Jolly in 1858 'Bourgondische Kapel' genoemd.
De Bourgondische Kapel
Lees de uitgebreide geschiedenis van deze kapel op de website van Inventaris Onroerend Erfgoed en bekijk de afbeeldingen van het prachtige monument in BALaT (zoek op "Bourgondische Kapel").
Ontdek deze en andere schatten van het Belgische erfgoed op BALaT en laat je verrassen door de rijkdom van de fotografische collecties van het KIK. Tot volgende maand, voor een nieuwe hartendief van de Fototheek!
Meer nieuws van het KIK

Vragenlijst over de economische impact van rampen in 2024
In het kader van het Sendai Framework for disaster risk reduction 2015-2030 nodigen we je uit om deel te nemen aan een bevraging die tot doel heeft om de directe economische verliezen, schade of vernietiging van cultureel erfgoed als gevolg van rampen in België voor het jaar 2024 te evalueren.

Hartendief van de maand - 01/2025
Het hele jaar 2025 presenteert de Fototheek van het KIK haar 'hartendief van de maand', met een keuze uit recente en oudere foto's uit de collectie. Voor januari zijn er twee objecten gekozen: het altaarstuk uit de grafkapel van de heren van Boussu en een 'robe à la française' in het bezit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.